Armenië: enige corridor naar Nagorno-Karabach geblokkeerd

Sinds maandag 12 december 2022 blokkeren Azeri’s de bergpas van Lachin; 120.000 Armeense christenen kunnen geen kant meer op.
14/12/2022 - 15:11
De blokkering van de corridor van Lachin
De blokkering van de corridor van Lachin © RR

Afgelopen maandag heeft een groep activisten, die gesteund lijkt te worden door de troepen van Azerbeidzjan, de enige weg van Goris, in het zuidoosten van Armenië, naar Stepanakert, de hoofdstad van de Autonome Republiek Artsakh, geblokkeerd. Nochtans was bij de wapenstilstand tussen Armenië en Azerbeidzjan van 9 november 2020 uitdrukkelijk voorzien dat deze zogenaamde corridor van Lachin open zou blijven. De bergpas is sinds de oorlog van najaar 2020 de enige toegangsweg tot de Armeense enclave in Nagorno-Karabach (letterlijk: de hoge zwarte tuin).

Nagorno-Karabach werd door Stalin destijds aan Azerbeidzjan toegewezen, maar werd altijd al door christelijke Armeniërs bewoond.

Humanitaire ramp

Door de blokkering van de corridor van Lachin worden 120.000 Armeens christenen in Stepanakert en omgeving van de buitenwereld afgesneden. Er zijn sinds de jongste Armeens-Azerbeidzjaanse oorlog in het najaar van 2020 nog altijd grote humanitaire en medische noden in Artsakh, maar er kan niet de minste hulp meer naartoe. Bovendien zitten ook mensen die naar of van het moederland Armenië reden, in hun auto in de sneeuw vast. Met de feestdagen voor de deur – de Armeens-apostolische Kerk volgt de gregoriaanse kalender en viert dus begin januari Epifanie – proberen talloze gezinnen hun verwanten te bereiken.

De blokkering van de corridor van Lachin is een flagrante schending van de mensenrechten.

Diplomatie druk

Hulporganisatie L’Œuvre d’Orient in Parijs voert druk uit op de Franse autoriteiten, met enig succes: het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Quai d’Orsay heeft zijn bezorgdheid al uitgedrukt. Een groep Franstalig-Belgische parlementsleden en gewezen parlementsleden probeert ook de autoriteiten in ons land wakker te schudden. André du Bus de Warnaffe – christendemocratisch erekamerlid en oud-senator uit Sint-Pieters-Woluwe die de groep coördineert – heeft een brief klaar waarin aan minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) gevraagd wordt de zaak op de ministerraad te bespreken.

Deze blokkering behoort tot een continue poging om de bevolking van Nagorno-Kharabach te terroriseren, zodat zij het land van haar voorouders verlaat.

Rusland

Toen de voor de Armeniërs sowieso nadelige wapenstilstand twee jaar geleden werd gesloten, was afgesproken dat Russische vredestroepen de vijandige partijen uit hield. Maar sinds de Russische inval in Oekraïne is de geopolitieke realiteit gewijzigd: de president Vladimir Poetin heeft andere zorgen aan het hoofd en de Azerbeidzjaanse dictator Ilham Əliyev en zijn Turkse bondgenoot Recep Tayyip Erdoğan maken maar al te handig gebruik van de voorzichtigheid in westerse kanselarijen, want zowel Azerbeidzjan als Turkije is cruciaal in andere dossiers: de relaties met Iran, de voedseldeal in Oekraïne, de Navo-luchtmachtbasissen in Turkije, noem maar op.

België moet de Autonome Republiek Artsakh erkennen, zoals de Assemblée en de Senaat in Frankrijk al hebben gedaan. André du Bus de Warnaffe