Armenië is erg bezorgd over erfgoed in Nagorno-Karabach

Wat gebeurt er met de kerken, kloosters, kruisen en andere stille getuigen van de aanwezigheid van Armeense christenen in Artsakh?
20/11/2020 - 11:32
Het klooster van Dadivank, dat werd gebouwd tussen de 9e en 13e eeuw,
Het klooster van Dadivank, dat werd gebouwd tussen de 9e en 13e eeuw, © Wikipedia

De Armeniërs maken zich ernstig zorgen over hun onschatbare historische, religieuze en culturele erfgoed in de door Azerbeidzjan ingenomen gebieden van Nagorno-Karabach. Na een hevige en dodelijke zeven weken durende strijd heeft Azerbeidzjan een aanzienlijk deel van het grondgebied van de Armeense enclave in handen. Door het huidige vredesakkoord, waarmee Armenië noodgedwongen heeft moeten instemmen, is dat gebied met zijn vele historisch belangrijke kerken en kloosters wellicht voorgoed verloren. Over dat erfgoed of de bescherming ervan wordt in het vredesakkoord met geen woord gerept.

Wij maken ons ernstige zorgen over de ontheiliging en vernietiging van de khachkars (traditionele Armeense sierlijke stenen kruisen) door de Azeri's, zegt de Armeense viceminister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Om onze historische en culturele monumenten te beschermen, moeten we daar wonen. Maar het is onwaarschijnlijk dat onze geestelijken zullen blijven in de gebieden die aan Azerbeidzjan zijn afgestaan.

Bron: Le Figaro