Armenië: kathedraal van Etchmiadzin opnieuw open

De kathedraal van Etchmiadzin is de moederkerk van de Armeens-apostolische Kerk.
09/03/2023 - 10:00
De kathedraal van Etchmiadzin
De kathedraal van Etchmiadzin © Armeens-Apostolische Kerk

De Armeens-apostolische katholikos Karekin II zal in september voorgaan in de eucharistie voor de heropening van de kathedraal van Etchmiadzin. Het kerkgebouw was de eerste kathedraal die in Armenië werd gebouwd en wordt vaak beschouwd als de oudste kathedraal ter wereld. Volgens de overlevering werd de eerste kerk al tussen 301 en 303 gebouwd, na de erkenning van het christendom als staatsgodsdienst door koning Tiridates III

De bouw van de kerk stond symbool voor de bekering van de Armeense bevolking van het heidendom tot het christendom. De kern van het huidige gebouw is opgetrokken in 483-484. In de vijftiende eeuw werd de kerk hersteld als de moederkathedraal van de Armeens-apostolische Kerk, nadat het gebouw zwaar beschadigd was geraakt tijdens een Perzische invasie. Sindsdien is Etchmiadzin niet alleen het religieuze, maar ook politieke en culturele hart van Armenië. 

Volgens bisschop Musegh Babayan onderging het kerkgebouw ingrijpende renovatie- en versterkingswerken, met een herinrichting van het interieur, de restauratie van de fresco's en de installatie van een ventilatiesysteem. Hij kondigde aan dat ceremonies van herinwijding en zegening van de kathedraal van 30 september tot 3 oktober zullen plaatsvinden. Ook het Vaticaan zal op die plechtigheid vertegenwoordigd zijn. 

Bron: Armenews