'Armoede neemt opnieuw toe in Vlaanderen'

Een globale verarming van de lage middenklasse en de verdieping van de armoede zijn vandaag een realiteit, stelt Decenniumdoelen in een nieuw rapport.
15/09/2022 - 14:07

Volgens Decenniumdoelen, het platform van armoedeorganisaties, vakbonden, mutualiteiten en het brede Vlaamse middenveld, hebben wij in het najaar 2021 een scharniermoment bereikt. Na jaren van daling begonnen de armoedecijfers eind vorig jaar opnieuw te stijgen Het platform vreest dat dit nog maar de voorbode is voor 2022, waarin de huidige energie- en inflatiecrisis en de economische onzekerheid armen nog dieper in de armoedeval dreigt te duwen. De bevindingen worden ook vanuit het middenveld bevestigd, zegt Decenniumdoelen. Zij weerspiegelen zich ook in de groei van hulpvragen bij de Voedselbanken en OCMW ’s, almaar vaker ook van gezinnen en de lage middenklasse.

Armoedebarometer

Decenniumdoelen, een samenwerkingsverband van 13 armoedeorganisaties en sociale bewegingen waarvan ook Welzijnszorg deel uitemaakt en die hun krachten bundelen in de strijd tegen armoede, stelde vandaag zijn  nieuwe armoedebarometer met verontrustende cijfers over de globale verarming voor. In 2021 daalden weliswaar nog de armoedecijfers en leefden in Vlaanderen 560.000 personen met een risico op armoede, ca. 90.000 minder dan in 2019. Maar naarmate het jaar zijn einde naderde, zette zich een kentering door, die zich vertaalde in een groei van de aanvragen voor voedselhulp en andere hulp- en maatschappelijke dienstverlening.

Lees verder onder de afbeelding.

Overheden moeten nu schakelen.
Overheden moeten nu schakelen. © Decenniumdoelen

Overheden moeten nu optreden

In het het rapport staan enkele concrete aanbevelingen. Overheden moeten nú schakelen en niet wachten op regeringsverklaringen. Gezinnen hebben vandaag nood aan concrete antwoorden. Energiemaatregelen moeten gekoppeld worden aan een lange termijnverhaal met het centraal stellen van energetische renovatie. Het sociale tarief moet structureel verankerd worden en tijdelijk worden uitgebreid tot de lage middenklasse. Zowel de Vlaamse als de Federale overheid moet werk maken van het verhogen van het inkomen. Sociale minima moeten geïndexeerd worden, al is ook dat onvoldoende om de op hol geslagen stijging van de levensduurte op te vangen.

Daarnaast moet op middellange termijn ook eindelijk werk worden gemaakt van duurzame en betaalbare huisvesting, met vooral aandacht voor sociale huisvesting. Sociale huisvesting blijft voor 180.000 gezinnen momenteel enkel fictie. Ook op de private huurmarkt moet structureel ingegrepen worden met een plafonnering van de huurprijzen en vooral ook een uitbreiding van de huurpremie, onderstreept het rapport van Decenniumdoelstellingen.