Assumptionisten kiezen Congolese overste

Pater Ngoa Ya Tshihemba is de allereerste overste uit het zuiden.
14/06/2023 - 12:10
Pater Ngoa Ya Tshihemba
Pater Ngoa Ya Tshihemba © Assumptionisten

De Congolese pater Ngoa Ya Tshihemba (52) werd maandag tijdens het algemeen kapittel van de Paters Assumptionisten (Augustijnen van de Assumptie) verkozen als nieuwe algemene overste van de priestercongregatie. Hij is de eerste Congolees die deze functie zal vervullen. De pater is afkomstig uit Noord-Kivu. Hij zal de functie voor minstens zes jaar vervullen. Hij volgt de Franse pater Benoît Grière op, die al 12 jaar overste generaal is van de assumptionisten. 

Ngoa Ya Tshihemba trad op zijn 25ste toe tot de congregatie en legde in 2016 zijn eerste geloften af. Hij studeerde in Kinshasa (filosofie) en Mexico Stad (pedagogie). Daarna was hij er nog een jaar als priester actief. In 2013 werd hij benoemd tot novicenmeester in de Filipijnen en overste van een vormingshuis. Die functie heeft hij tien jaar bekleed, tot aan zijn verkiezing tot algemene overste.

De congregatie telt vandaag 915 religieuzen en 45 novicen, die verspreid leven in 128 gemeenschappen in 33 landen. De Congolees is de eerste overste die uit het zuidelijk halfrond afkomstig is, sinds de congregatie in 1850 door Emmanuel d'Alzon in Frankrijk werd opgericht. De congregatie legt zich vooral toe op het onderwijs van jongens van arme ouders, journalistiek, het organiseren van bedevaarten en de zorg voor arbeidersgezinnen.

Bron: La Croix