Assyrische christenen vieren opnieuw nieuwjaar in Mosul

Voor het eerst sinds de verovering door de zogenaamde Islamitische Staat (IS) in 2014 vierden de christenen van Mosul weer het Assyrische nieuwjaar.
05/04/2023 - 13:59
Tientallen christenen paradeerden door de straten van Mosul, met hun aartsbisschop, de dominicaan Najeeb Michaeel Moussa, op kop
Tientallen christenen paradeerden door de straten van Mosul, met hun aartsbisschop, de dominicaan Najeeb Michaeel Moussa, op kop © RR

In aloude Akkadische, Assyrische en Babylonische tradities werd met de eerste maand van de lente traditioneel nieuwjaar gevierd: in het Syriaaks heet dat feest Kha b-Nisan (de eerste van de Nisanmaand) of Resha d-Sheta (de kop van het jaar). Het wordt ook Akitu genaamd: het Assyrische nieuwjaarsfeest. Na de doorbraak van het christendom werd deze traditie in het noorden van Mesopotamië in ere gehouden door Assyrische christenen of hun met Rome verbonden Chaldeeuwse geloofsgenoten.

Maar sinds de inval van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) in 2014 had het feest in Mosul niet meer plaatsgevonden.

Vorige zaterdag echter werd het aloude gebruik opnieuw opgenomen: tientallen christenen paradeerden door de straten van Mosul, met hun aartsbisschop op kop, de dominicaan Najeeb Michaeel Moussa. Vele vrouwen waren getooid in traditionele klederdracht en er werden Iraakse en Assyrische vlaggen meegedragen. De stoet ging naar de stadsmuren van de Bijbelse stad Ninive, en met name naar de emblematische Mashki-poort die door IS was vernield en intussen heropgebouwd werd.