Assyrische kerk zoekt nieuwe patriarch
De secretaris van de heilige synode van de Assyrische Kerk van het Oosten, bisschop Awa Royel van Californië, heeft laten weten dat zijn Assyrische bisschoppen in april op de patriarchale zetel in Erbil in Iraaks-Koerdistan worden verwacht om een opvolger te kiezen voor Gewargis III Sliwa, die de kerk sinds september 2015 leidt. De 78-jarige ‘catholicos-partriarch’ heeft zelf begin deze maand aan zijn bisschoppen wereldwijd gemeld dat hij om gezondheidsredenen afstand wenst te doen van zijn ambt.
Gewargis III verplaatste de zetel van zijn kerk van Chicago naar Erbil.
De Assyrische Kerk van het Oosten – volgens de traditie gesticht door de apostel Thomas - is een ‘autocefale’ (onafhankelijke) oosterse Kerk. Zij is een zogenaamde ‘kerk van de twee concilies’, wat betekent dat zij de besluiten niet erkent van de concilies van Efese (431) en Chalcedon (451), waar de christologie werd vastgesteld zoals die geldt voor de katholieken en de orthodoxen. Haar traditie legt met name meer nadruk op het onderscheid tussen de menselijke en de goddelijke natuur van Christus.
De Assyrische Kerk van het Oosten telt niet eens vierhonderdduizend gelovigen.
Toen Warda Daniël Sliwa als 121ste patriarch van zijn kerk werd gekozen, was hij de enige bisschop die in Irak verbleef. Hij had tijdens een studiereis in de Verenigde Staten Mar Dinkha IV ontmoet en aldaar zijn priesterroeping ontdekt. In 1981 stelde zijn voorganger hem aan als metropoliet van Bagdad, waarna de nieuwe bisschop zich opnieuw het thuisland installeerde. Tijdens het interbellum was de toenmalige patriarch immers het Midden-Oosten ontvlucht en had het patriarchaat in de omgeving van Chicago gevestigd.
Mar Gewargis III Sliwa is graag gezien op allerlei interreligieuze fora.
Gewargis III heeft zich niet alleen ingezet om met zijn kerk opnieuw voet aan de grond te krijgen in Irak, maar is ook erg actief in de oecumenische dialoog. De Assyrische Kerk van het Oosten en Rome hebben elkaar eeuwenlang verketterd, maar in 1994 hebben paus Joannes Paulus II en patriarch Dinkha IV in een gemeenschappelijke verklaring vastgesteld dat zij elkaars christologie delen, al is de verwoording ervan verschillend. Het klikt ook erg goed tussen paus Franciscus en de afscheidnemende patriarch Gewargis III.
Naar verluidt zou Gewargis III Franciscus het idee ingefluisterd hebben voor top met oosterse patriarchen in Bari op 7 juli 2018.