Athletica Vaticana is eerste erkende sportteam van het Vaticaan

De Athletica Vaticana streeft geen grootse sportieve prestaties na, maar wil een geloofsgetuigenis afleggen van christelijke waarden in de sport.
12/01/2019 - 11:00
De atletiekclub is de eerste officiële sportvereniging van het Vaticaan
De atletiekclub is de eerste officiële sportvereniging van het Vaticaan © Vatican Media

Dankzij een akkoord van de Heilige Stoel met het Italiaanse Internationale Olympische Comité (CONI) kunnen sportteams van het Vaticaan aansluiten bij de Italiaanse sportfederatie. Kardinaal Gianfranco Ravasi, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor Cultuur, verduidelijkte dat medewerkers van het Vaticaan al in september 2017 de atletiekclub Athletica Vaticana hebben opgericht. Vanaf 1 januari werd die vereniging kerkrechtelijk erkend. Daarmee is de eerste sportfederatie van Vaticaanstad een feit.

Het akkoord met het CONI werd op 11 september 2018 ondertekend. De overeenkomst stelt de Athletica Vaticana, nu deze rechtspersoonlijkheid heeft, in staat om zich bij de Italiaanse atletiekfederatie aan te sluiten en om voor de competities van die federatie uitgenodigd te worden. Ook sportverenigingen van het Vaticaan, die later worden opgericht, kunnen zich op basis van deze overeenkomst bij overeenkomstige Italiaanse sportfederaties aansluiten. Dat geldt ook voor paralympische sportfederaties.

Kardinaal Ravasi: Onze atleten kunnen nu in competitie treden met atleten van andere sportfederaties en zelfs aan spelen van kleine Europese staten - gereserveerd voor staten met minder dan een miljoen inwoners - en de Mediterrane Spelen deelnemen.

Bron: I.Media