Augustijnen streng voor Maarten Luther

De algemene overste van de augustijnen velt een streng oordeel over zijn ex-ordegenoot Maarten Luther.
28/10/2017 - 10:00
Martin Luther
Martin Luther © r.r.

De augustijnerorde is streng in haar oordeel over kerkhervormer Maarten Luther, die ooit zelf lid was van de kloosterorde. Maar tegelijk zijn de augustijnen niet blind voor diens verdiensten.

Voor het kloosterleven betekende Luther in elk geval een catastrofe, zegt algemene overste Alejandro Moral Anton. De theoloog uit Wittenberg is op eigen initiatief weggegaan uit onze orde, nadat hij het religieuze leven met alle macht had veroordeeld. Hij heeft een massale vloek uitgedragen over de kloosters. De schade die hij aan de orde en het religieuze leven in Duitsland heeft toegebracht was enorm.

Maarten Luther heeft een religieuze crisis veroorzaakt die heeft bijgedragen tot de geboorte van een nieuw Europa. Alejandro Moral Anton

De generale overste van de augustijnen bekent dat zijn orde geen reden heeft om 500 jaar Reformatie te vieren. Maar er zijn wel meer dan voldoende redenen om die gebeurtenis te herinneren. Pater Moral Anton onderstreept dat Maarten Luther en zijn hervormingsbeweging ook een positieve erfenis hebben nagelaten: De opwaardering van het individu, de centrale positie van de Bijbel en een meer volkse liturgie, maar ook een gezonde seculariteit. Ook de rechtvaardigingsleer van Luther lag volgens de augustijneroverste in het verlengde van het denken van de augustijnen.

Bron: Kathpress.at