Australische bisschop klaagt totalitaire aanpak van de staat aan
Het voorheen door een stichting gerunde katholieke ziekenhuis Calvary Public Hospital is sinds maandag omgedoopt tot het North Canberra Hospital. Ook de 1.700 artsen en personeelsleden zijn voortaan werknemer van de overheid. Dat is het gevolg van het feit dat het ziekenhuis weigerde om abortussen uit te voeren. In mei werd daarvoor versneld een wetgeving goedgekeurd om de confiscatie van de gebouwen en gronden mogelijk te maken. De beslissing werd door antikatholieke lobbygroepen, die elke invloed van geloofsgemeenschappen in de gezondheidszorg willen weren, op groot gejuich onthaald. Het bezwaar tegen de overdracht werd door het Australische Hooggerechtshof afgewezen.
De nieuwe directie maakte meteen haar prioriteiten duidelijk. Zondag werden alle kruisbeelden, een Mariabeeld en andere christelijke symbolen uit het ziekenhuis verwijderd. Aartsbisschop Christopher Prowse van Canberra en Goulburn spreekt zijn verbazing uit over de gang van zaken. Hij trekt de parallel met totalitaire regimes, waar het niet ongebruikelijk is om christelijke bezittingen in beslag te nemen. Het eerste wat daarna gebeurt is - net zoals hier – de verwijdering van kruisbeelden. Pas bij aanvallen zoals deze beseffen wij hoe belangrijk religie is. Bovendien werd de zondag uitgekozen, de dag waarop christenen samenkomen. Maar de overheid zal er nooit in slagen om ons het kruis dat in ons hart gegrift is te ontnemen.
Rachel Stephen-Smith, de minister van Volksgezondheid van het Hoofdstedelijk gewest Canberra, wast haar handen in onschuld. Zij zegt dat zij nooit opdracht heeft gegeven voor de verwijdering van de kruisbeelden. Volgens haar betreft het een besluit dat intern is genomen, door het nieuwe ziekenhuisbestuur. Zaterdag was er nog een gezellige barbecue en picknick voor de personeelsleden en hun familie. Daar werd beslist om op zondag de kruisbeelden te verwijderen. De kunstwerken van het ziekenhuis worden niet verwijderd.
Stephen-Smith bemerkt dat het een openbaar ziekenhuis betreft, dat met geld van de belastingbetaler is betaald. De retoriek laat ik over aan de aartsbisschop. Ik heb hierop een heel andere kijk. Zij ontkent ook dat de overname van het ziekenhuis ideologische redenen heeft. Zij benadrukt dat er een investering van 1 miljard Australische dollar (0,6 miljard euro) nodig is om een nieuwe, moderne ziekenhuisvleugel te bouwen. Dat komt ten goede aan alle inwoners van Canberra, die de grote overwinnaar zijn.
Bron: Canberra Weekly