Australische bisschoppen spreken solidariteit uit met aboriginals

In een belangrijke verklaring vragen de bisschoppen meer kansen en gerechtigheid voor de inheemse bevolking.
03/09/2023 - 10:00
Monument voor de aboriginals
Monument voor de aboriginals © Vatican Media

De Australische bisschoppen nodigen hun landgenoten in een volgens velen baanbrekende verklaring uit tot solidariteit en een nieuwe verbintenis met de aboriginals, de oorspronkelijke bevolking van het land. De oproep – ‘Listen, Learn, Love: A New Engagement with Aboriginal and Torres Strait Islander Peoples’ -  komt er in het vooruitzicht van het referendum van later dit jaar om de inheemse bevolking een stem te geven in het parlement, 56 jaar na de erkenning van de Aboriginals als staatsburgers. In het referendum moeten de Australiërs beslissen of aboriginals in de toekomst een stem krijgen in het overheidsbeleid. 

De inheemsen zijn in het verleden altijd al blootgesteld geweest aan discriminatie en vooroordelen die een ernstige impact hadden op hun leven. Dat heeft hun kansen ernstig beperkt op het vlak van werkgelegenheid, onderwijs en huisvesting. Het resulteerde eveneens in een hoog aantal zelfmoorden en opsluitingen. 

In dit nieuwe document erkennen de Australische kerkleiders niet enkel de pijn en moeilijkheden die de Aboriginals ervaren. Maar zij spreken ook de solidariteit van de Kerk uit met die bevolkingsgroep. Volgens aartsbisschop Timothy Costelloe, de voorzitter van de Australische bisschoppen, erkent de kerkleiding ‘na een lang luisterproces’ ook haar eigen rol bij het onrecht dat de inheemse bevolking tijdens de kolonisatieperiode heeft ondergaan. Costelloe hoopt uit dat deze verklaring een aanzet kan zijn voor de genezing en meer gerechtigheid voor deze bevolkingsgroep. 

Bron: Vaticannews