Australische priesters tegen verplicht celibaat

Op basis van de bevindingen van een nationaal rapport over seksueel misbruik vragen Australische priesters een herziening van het verplichte celibaat.
20/09/2018 - 13:49

De Nationale Raad van Katholieke Priesters van Australië (NCP) pleit ervoor dat het priestercelibaat optioneel en niet langer verplicht zou zijn. De raad lanceert haar oproep na studie van het nationale rapport over seksueel misbruik, waarvoor een onderzoek werd verricht in meer dan 4.000, ook vele katholieke, instellingen. Het rapport schat dat7 procent van de Australische priesters zich tussen 1950 en 2010 aan seksueel misbruik van minderjarigen heeft schuldig gemaakt. De onderzoekers schrijven in hun bevindingen dat het (verplichte) priestercelibaat niét de oorzaak was van het seksueel misbruik. Maar het heeft wel ertoe bijgedragen.

Het rapport sterkt het overlegorgaan van de Australische priesters in zijn overtuiging dat het verplichte celibaat in de huidige context niet langer houdbaar is. De raad vraagt dan ook om de kwestie op de nationale synode van 2020 op de agenda te plaatsen. NCP-voorzitter James Clarke maakt zich sterk dat paus Franciscus ervan overtuigd kan worden om de kerkelijke praktijk inzake het celibaat opnieuw te veranderen. Een ongehuwd leven moet een vrije keuze van priesters zijn. Wij pleiten ervoor dat priesters die omwille van een huwelijk zijn uitgetreden, zich opnieuw kunnen integreren in de Kerk. Dat is niet alleen de wens van de priesters, maar ook van het volk.

Bron: La Croix/Kathpress.at/kro.nl/katholiek