Auteur JK Rowling daagt Schotse antihaatwet uit: 'Arresteer me'
De 'Hate Crime and Public Order (Scotland) Act 2021' maakt ‘bedreigend of beledigend gedrag dat bedoeld is om haat aan te wakkeren’ op grond van leeftijd, handicap, religie, seksuele geaardheid, transgenderidentiteit of interseksualiteit strafbaar.
Wie veroordeeld wordt, riskeert 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 10.000 pond.
Bijzonder aan de wet is dat de perceptie van de aangever en niet een objectieve beoordeling doorslaggevend is bij de schuldbepaling. Bovendien zou de politie klachten over haatzaaien bewaren, ook als die niet leiden tot een veroordeling.
Verschillende transactivisten hebben al aangekondigd dat ze klacht zullen indienen tegen JK Rowling, auteur van de Harry Potterboeken.
Transgenderrechten versus vrouwenrechten
Rowling laat zich al enkele jaren kritisch uit over transgenderwetgeving. In 2020 outte Rowling zich als overlevende van huiselijk geweld en aanranding. Vanuit die ervaring verzette ze zich tegen het voorstel van een nieuwe transgenderwet in haar thuisland Schotland. Die zou mannen de mogelijkheid geven om met een eenvoudige verklaring van geslacht te veranderen en vervolgens toiletten en kleedkamers te gebruiken die voorbehouden zijn aan vrouwen.
Rowling en met haar nog andere 'genderkritische feministen' vinden dat verregaande transgenderrechten de rechten en de veiligheid van vrouwen in gevaar brengen.
Transactivisten beschuldigden Rowling er vervolgens van transfoob te zijn en haat te zaaien tegen transgenders. Net dat maakt de nieuwe wet nu strafbaar. Genderkritische feministen vrezen dat transactivisten de antihaatwet als wapen zullen inzetten om elke kritiek op de genderbeweging monddood te maken.
'Arresteer me'
Rowling daagde op maandag de Schotse politie in een bericht op X uit om haar dan maar te arresteren.
Ze schreef: 'Schotse wetgevers lijken meer waarde te hebben gehecht aan de gevoelens van mannen die hun idee van vrouwelijkheid uitdragen, hoe vrouwonvriendelijk of opportunistisch ook, dan aan de rechten en vrijheden van echte vrouwen en meisjes.'
In andere berichten noemde ze bekende strafzaken tegen transpersonen, zoals de verkrachter Isla Bryson die in afwachting van zijn proces vrouw werd en Andrew Miller die als vrouw gekleed een meisje ontvoerde en aanrandde.
Verwijzend naar die zaken zei ze: 'Het is onmogelijk om de realiteit van geweld en seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes accuraat te beschrijven of aan te pakken, of om het te hebben over de huidige aanval op de rechten van vrouwen en meisjes, tenzij we een man een man mogen noemen.'
'Het is gedaan met de vrijheid van meningsuiting en geloof in Schotland als de feitelijke beschrijving van het biologische geslacht als crimineel wordt beschouwd,' besloot Rowling.
Protest en steun
Terwijl maandag enkele honderden mensen voor het Schotse parlement in Edinburgh protesteerden tegen de antihaatwet, nam de Schotse minister-president Humza Yousaf de verdediging ervan op zich. De wet is nodig om het 'opkomende tij van haat' in de samenleving het hoofd te bieden, zo zei hij. Volgens de Schotse regering zal de Hate Crime Act bescherming bieden tegen haat en vooroordelen zonder de individuele meningsuiting te onderdrukken.
'Behalve als je gedrag bedreigend of beledigend is en je de bedoeling hebt om haat te zaaien, heb je niets te vrezen als het gaat over de nieuwe overtredingen die worden gecreëerd,' zo wuifde de minister-president de kritiek weg.
Bronnen: BBC (Engels) - Rowling op X (Engels)