Autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk viert kerst in Holenklooster

Metropoliet Epifanij, hoofd van de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk, zal zaterdagochtend voorgaan in de kerstdienst in de Hemelvaartkathedraal.
06/01/2023 - 10:00
De Hemelvaartkerk van het Lavrovklooster in Kiev
De Hemelvaartkerk van het Lavrovklooster in Kiev © Wikipedia

De autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk behaalt een belangrijke symbolische overwinning in haar strijd met het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou, dat de legitimiteit van de zelfverklaarde onafhankelijke Kerk weigert te erkennen en bij haar kerkjuridische aanspraak over het hele Oekraïense grondgebied blijft. Het ministerie van Cultuur van Oekraïne bevestigt dat het metropoliet Epifanij toestemming heeft gegeven om voor het eerst de kerstdienst te leiden in de hoofdkerk van het klooster van Kiev-Petsjersk Lavra, bekend als het Holenklooster van Kiev.

Het klooster werd in 1051 door orthodoxe monniken gesticht en in 1990 uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Sinds eeuwen is het klooster met de Maria-Tenhemelopnemingkathedraal (de hoofdkerk) het kloppende hart van de orthodoxie in Oekraïne. Het klooster met zijn meer dan honderd gebouwen en onderaardse gangen van meer dan 600 meter behoorde de voorbije 30 jaar op huurbasis toe aan de Oekraïens-orthodoxe Kerk (UOK), die pas eind 2022 officieel haar banden heeft verbroken met het patriarchaat van Moskou. Het huurcontract eindigde op 1 januari en het werd niet hernieuwd, waardoor de UOK niet langer toegang heeft tot de gebedshuizen. Een regeringscommissie zal zich de komende weken buigen over het toekomstige gebruik van het Holenklooster.

Bron: Domradio