Ave verum is ouder dan gedacht

Een tekstfragment uit de bibliotheek in Mainz bewijst dat het 'Ave verum corpus' al in de 13de eeuw bekend en wijdverspreid was.
15/05/2019 - 15:34

Het gebed Ave verum corpus, waarvan algemeen werd gedacht dat het uit de 14de eeuw stamde, is minstens een eeuw ouder. In de Martinusbibliotheek in Mainz werd een historisch belangrijk tekstfragment van het middeleeuwse gebed teruggevonden. Daarmee wordt bewezen dat het gebed al in de 13de eeuw bestond en ruim was verspreid. De tekst werd teruggevonden in een gebedenboek van een vrouw.

Het perkamentfragment uit het gebedenboek bevat zowel de Latijnse tekst als een deel van de Rijnfrankische vertaling ervan. Het gebedenboek werd in de 16e eeuw versneden en als boekomslag gebruikt. Daardoor ontbreken de laatste regels van de Duitse vertaling.

Het Ave verum corpus is een loflied aan het Lichaam van Christus en wordt gezongen tijdens de communie in de eucharistieviering of tijdens een eucharistische aanbidding. In de loop der eeuwen is het door veel componisten op muziek gezet, maar het is vandaag nog altijd het meest bekend in de versie van Wolfgang Amadeus Mozart, die het gebed in de 18de eeuw op muziek heeft gezet.

Bron: Kathpress.at/kro-ncrv.nl/katholieknieuws