Azerbeidzjan bombardeert kathedraal in Nagorno-Karabach

Internationale hulporganisaties vragen de bescherming van de burgerbevolking en respect voor het internationaal recht in het conflict.
09/10/2020 - 15:44

Troepen van Azerbeidzjan, die de actieve steun krijgen van Turkije, hebben tot twee keer toe de kathedraal van Christus de Verlosser in Sjoesja (of Şuşa), de voormalige hoofdstad van Nagorn-Karabach. De kathedraal van Sjoesja is een van de grootste en belangrijkste Armeense kerken ter wereld. Bij de tweede beschieting raakten ook enkele Russische en Armeense journalisten gewond toen zij zich van de schade van de eerste beschieting kwamen vergewissen.

De Christus de Verlosserkathedraal is gebouwd tussen 1868 en 1887. De kerk raakte in 1920 al eens ernstig beschadigd en later gebruikte Azerbeidzjan het gebouw als munitiedepot. Op het einde van de vorige eeuw werd het historische gebouw gerestaureerd en opnieuw als kathedraal in gebruik genomen.

Volgens de Armeense kerkleiding is de helft van de bevolking in Nagorno-Karabach door het conflict ontheemd. Er vielen ook al honderden doden.

Verschillende kerkleiders, onder meer verschillende patriarchen van de Oosterse kerken, hebben de VN, Europese leiders en de presidenten van Rusland en de VS opgeroepen om het conflict te stoppen. Volgens bisschop Barkev Mardirossian wordt er een strijd op leven en dood geleverd, een strijd om het overleven van de Armeense bevolking. Hij noemt het wraakroepend dat de Armeense bevolking van Nagorno-Karabach zich aan geen enkel gewelddaad schuldig heeft gemaakt en al evenmin wapenstilstandsverdrag heeft geschonden. Het is het recht van elke man en van elk volk om zijn bestaan ​​te verdedigen.

Bron: Kathpress.at/Kipa-Apic