Baden in Lourdes gaan eind 2024 weer open

Sinds corona was baden in Lourdes niet mogelijk. Na een grondige renovatie zullen de baden eind van dit jaar weer in gebruik genomen worden.
22/02/2024 - 13:00
Het badritueel in Lourdes bestond voor corona uit een onderdompeling in een laag bad
Het badritueel in Lourdes bestond voor corona uit een onderdompeling in een laag bad © Sanctuaire de Lourdes / Pierre Vincent

Toen de baden bij het uitbreken van de coronapandemie dicht gingen, werd al snel duidelijk dat ze niet in hun huidige staat weer konden opengaan. 

Priester Michel Daubanes, rector van het heiligdom, legde eerder deze maand uit voor welke uitdagingen het badritueel in Lourdes stond: 

  1. moderniseren van het circulatiesysteem en de waterbehandeling, 
  2. verbeteren van de hygiëneregels,
  3. voorkomen van misbruik en risicosituaties,
  4. werven en opleiden van geschikt personeel. 
'Watergebaar' in het badgebouw van Lourdes in 2021
'Watergebaar' in het badgebouw van Lourdes in 2021 © BelgaImage/Hans Lucas/AFP

Vier jaar lang werd het baden vervangen door een 'watergebaar': een ziekenverpleger giet wat water uit de bron van Massabielle in de handen van de pelgrim. Die kan zo beantwoorden aan de oproep van Maria aan Bernadette Soubirous

'Kom en drink van de bron en was je daar.' 

Tijdens de 9de verschijning, op 25 februari 1858, vergezelden enkele honderden mensen Bernadette naar de grot van Massabielle. Ze zagen hoe het jonge meisje het modderige water op de bodem van de grot met haar handen opschepte, ervan dronk en zich ermee waste. Alleen Bernadette had de stem van Maria gehoord. 

Vele honderdduizenden pelgrims maakten tot corona gebruik van de baden in Lourdes, zoals nu ook vele honderdduizenden vragen om het 'gebaar van het water'. Beide rituelen zullen na de heropening van de baden blijven bestaan, zo bevestigt de rector. Op de Franse radio zei hij nog dat hij ernaar uitkijkt om opnieuw te kunnen beantwoorden aan de vraag van pelgrims om te baden: 

Velen komen naar Lourdes voor een bezoek aan dit badgebouw. We hebben getuigenissen van innerlijke genezingen, bekeringen, hernieuwd geloof. Het is echt overweldigend en zeer mooi.

Bronnen: KRO/NCRV - La Croix (Frans)