Bamberg worstelt met rol van leken in keuze nieuwe aartsbisschop

Momenteel is het in Duitsland juridisch praktisch onmogelijk om leken rechtstreeks inspraak te geven in de verkiezing van een bisschop.
20/11/2022 - 10:00
De kathedraal van Bamberg
De kathedraal van Bamberg © Wikipedia

Het Duitse aartsbisdom Bamberg is verstrikt geraakt in een dilemma over de correcte rol van katholieke leken in de keuze van een nieuwe aartsbisschop. Eerder van de maand trad aartsbisschop Ludwig Schick (73) af. Volgens het concordaat van Beieren met de Heilige Stoel uit 1924 moet het kathedrale kapittel nu een nieuwe lijst opstellen van geschikte kandidaten voor zijn opvolging en die lijst aan Rome voorleggen. Vervolgens maakt de paus dan zijn definitieve keuze. In de procedure is dus geen inbreng van leken voorzien.

Ondertussen is op de vierde bijeenkomst van de Synodale Weg een resolutie goedgekeurd waarin de Duitse kathedrale kapittels worden opgeroepen om leken een duidelijke rol te geven bij het opstellen van de lijst met geschikte kandidaten. De problemen in Bamberg maken duidelijk hoe moeilijk het is om die oproep in de praktijk te brengen en tegelijk de regels te respecteren die zijn opgenomen in de verschillende concordaten van Duitse deelstaten met de Heilige Stoel. 

Bron: The Pillar