Bambino Gesù-ziekenhuis verzorgde al 1.800 Oekraïense kinderen

Voorzitter Mariella Enoc onderstreept dat de patiëntjes niet alleen medisch goed verzorgd worden, maar dat ook hun oorlogstrauma's behandeld worden.
11/12/2022 - 11:58
Het Bambino Gesù kinderziekenhuis in Rome dat eigfendom is van de Heilige Stoel
Het Bambino Gesù kinderziekenhuis in Rome dat eigfendom is van de Heilige Stoel © Zenit

Het Ospedale Pediatrico Bambino Gesù in Rome, dat beheerd wordt door de Heilige Stoel en dat bekend staat als een van de beste kinderziekenhuizen van Italië, heeft sinds het begin van de oorlog al meer 1.800 kinderen uit Oekraïne verzorgd. Dat bevestigt Mariella Enoc, de voorzitter van het ziekenhuis, in een interview met L’Osservatore Romano. Ze vertelt dat er al van meteen na de invasie plannen werden gemaakt om er kinderen uit het oorlogsgebied op te vangen. Zo werden meteen 20 speciale bedden vrijgemaakt voor jonge kankerpatiënten uit Oekraïne. 

Al in de eerste week na de bombardementen werd het eerste Oekraïense kind, na een lange tocht met de auto, door zijn familie naar het ziekenhuis gebracht, zegt Enoc. In de tweede week werden al vier meisjes verzorgd die het slachtoffer waren van de bombardementen en waarbij er bij twee slachtoffers ook amputaties nodig waren. Al snel werd bij de opvang ook nauw samengewerkt met het Rode Kruis en het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Sindsdien is de oorlog fel geëscaleerd en heeft het ziekenhuis al 1.800 gewonde minderjarigen uit Oekraïne behandeld. 

Bron: OSR