Banden tussen kerk en Mexicaanse drugsmaffia zijn soms ambigu

Een drugsbaas gaf gul geld aan de kerk en had zoals veel andere clanleiders een grote devotie voor Onze-Lieve-Vrouw van Guadeloupe.
05/09/2020 - 11:00

De arrestatie van een Mexicaanse drugsbaron brengt de leiding van de katholieke Kerk in de staat Guanajuato, het conservatieve, katholieke hart van het land, in een lastig parket. Dat is het gevolg van haar soms ambigue omgang met de georganiseerde misdaad.

Onlangs werd José Antonio Yépez Ortiz gearresteerd, het hoofd van het Santa Rosa de Limakartel, een gevreesde misdaadorganisatie. Naarmate het onderzoek vordert, wordt ook zijn vrijgevigheid voor de katholieke kerk en zijn toewijding aan Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, een traditie overigens in Mexicaanse misdaadbendes, duidelijk. Zo liet hij een heiligdom voor Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe bouwen naast zijn huis in de stad Santa Rosa de Lima en onderhoudt hij nog een ander heiligdom.

De Mexicaanse priester Omar Sotelo Aguilar, de directeur van het katholieke Multimedia Center, verduidelijkt dat de relatie tussen kerk en misdaad soms ambigu is. Drugsbazen sponsoren vieringen op feestdagen van patroonheiligen, steunen parochies financieel en laten heiligdommen voor heiligen of pseudoheiligen bouwen, waarbij ze vaak de bezwaren van de plaatselijke pastoors negeren. Tegelijk is Mexico het meest onveilige land ter wereld voor priesters. Priesters die hun gemeenschap beschermen, worden gezien als een bedreiging. Veel priestermoorden hebben plaatsgevonden in plattelandsgebieden waar veel drugskartelactiviteiten plaatsvinden.

Afgelopen weekend riep bisschop Raul Vera Lopez van Saltillo president Andres Lopez Obrador op tot meer en sterkere inspanningen in de strijd tegen het geweld en de misdaad in Mexico. De bisschop herinnerde eraan dat er in de afgelopen kwarteeuw al naar schatting 250.000 doden zijn gevallen. Nog altijd worden mensen ontvoerd en verdwijnen zij zonder enig spoor. De plaag van gewelddadige verdwijningen, ontvoeringen en moorden moet dringend aangepakt worden.

Bron: CNS