Bank van het Vaticaan boekt nettowinst van 29,6 miljoen euro
Volgens het elfde jaarverslag van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), beter bekend als de Bank van het Vaticaan, werd vorig jaar een nettowinst gemaakt van 29,6 miljoen euro, tegenover 18,1 miljoen euro een jaar eerder. Bovendien werden ernstige inspanningen geleverd om tegemoet te komen aan de hoogste ethische en internationale regelgevende normen. Daardoor behoort het IOR nu volgens de beoordeling van Moneyval tot de best gerangschikte instellingen ter wereld. De internationale financiële toezichthouder Moneyval gaf de bank nauwelijks tien jaar geleden nog een berisping en dreigde met uitsluiting als er geen ingrijpende maatregelen zouden komen om het witwassen van geld en het financieren van terrorisme te bestrijden.
Volgens de voorzitter van het IOR, Jean-Baptiste de Franssu, concentreerde het management van het Instituut zich in 2022 vooral op de voortdurende verbetering van het investeringsbeheer, de uitbreiding van het ethisch beleid, de introductie van een nieuw IT-platform, het inhuren van extra professionals en de vormgeving van een transparant en gestructureerd verloningssysteem.
Ook juridisch heeft het Instituut volgens het rapport belangrijke successen geboekt met de definitieve confiscatie en de terugvordering van belangrijke bedragen. Dat bevestigt de wil om degenen die in het verleden het imago van het Instituut hebben geschaad volledig te vervolgen. Dankzij een lang juridisch proces werd zo 17.229.882 euro, die vóór 2014 illegaal werd ontvreemd, teruggevorderd.
Het Istituto per le Opere di Religione (IOR), zoals de bank van het Vaticaan officieel heet, werd in 1942 opgericht en beheert naast de tegoeden van het Vaticaan ook die van meer dan 40.000 congregaties, religieuzen en leken die banden hebben met het Vaticaan.
Bron: Vaticannews.va