Banneux en Beauraing vieren 75 jaar erkenning van Mariaverschijningen

Op 22 augustus 1949 erkende bisschop Kerkhofs van Luik met steun van Rome dat Maria begin 1933 acht keer verscheen aan Mariette Beco.
16/08/2024 - 07:11

Net zoals de bisschoppen van Namen, achtereenvolgens Thomas Louis Heylen (bisschop van 1899 tot 1941) en André-Marie Charue (bisschop van 1941 tot 1974) zeer voorzichtig waren geweest alvorens deze laatste op 2 juli 1949 de Maria-verschijningen van eind 1932-begin 1933 aan vijf jonge kinderen in Beauraing erkende, zo is ook bisschop van Luik Lodewijk Jozef Kerkhofs bijzonder voorzichtig geweest om het bovennatuurlijke karakter van de gebeurtenissen in Banneux te erkennen. Hij heeft maar liefst drie onderzoekscommissies aan het werk gezet. Vooral de gelijkenissen tussen Beauraing en Banneux gaven aanleiding tot argwaan: had de toen 12-jarige Mariette Beco niet gesurft op de golf van devotie die in Beauraing was ontstaan, waarom twee series Mariaverschijningen op zo korte tijd op twee plaatsen die toch vrij dicht bij elkaar lagen?

Vooral de gelijkenissen tussen Beauraing en Banneux gaven aanleiding tot argwaan.

Een eerste onderzoekscommissie had in 1935 een voorzichtig positief advies gegeven, maar het tweede rapport van 1942 was veel minder positief. Daarom vroeg bisschop Kerkhofs eerst aan de jezuïet René Rutten alle getuigenverklaringen over Banneux nog eens in een kritische studie bij elkaar te brengen. Hij gaf Ruttens 600 pagina’s als werkdocument mee aan een derde commissie, die in 1945 aan de slag ging. Haar advies was ronduit positief en daarmee wist de bisschop in Rome toestemming te krijgen om de verschijningen van Maagd der Armen in Banneux op 22 augustus 1949 plechtig te erkennen.

Net zoals in Beauraing had de volksdevotie niet op die formele erkenning gewacht: er kwamen al jaren tientallen pelgrims naar Banneux, de verschijningskapel was in 1933 al ingewijd en de bouw van de huidige basiliek was al in 1948 aangevat.

Bisschop Lodewijk Jozef Kerkhofs gaf de aanzet voor de erkenning door een grondige studie te laten uitvoeren.
Bisschop Lodewijk Jozef Kerkhofs gaf de aanzet voor de erkenning in Banneux door een grondige studie te laten uitvoeren. © rr

Vanaf vandaag wordt de 75ste verjaardag van de erkenning van de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw in Beauraing en Banneux gedurende veertien dagen gevierd. Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik ging deze morgen voor tijdens de internationale eucharistie voor Maria-Tenhemelopneming, die live werd uitgezonden via Radio 1-RCF op Dab+. 

Volgende vrijdag 22 augustus – feest van de Kroning van Maria als Koningin van de hemel – en trekken pelgrims van Banneux naar Beauraing voor een gemeenschappelijke viering aldaar. 

En op zaterdag 31 augustus – feest van Maria, Middelares van genade – wordt de omgekeerde beweging gemaakt: verantwoordelijken, pelgrims en gelovigen uit Beauraing komen dan naar Banneux voor een internationale mis voorgegaan door aartsbisschop Luc Terlinden van Mechelen-Brussel.

Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik ging deze morgen voor tijdens de internationale eucharistie voor Maria-Tenhemelopneming.
Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik ging deze morgen voor tijdens de internationale eucharistie voor Maria-Tenhemelopneming. © rr

Tekst: Benoit Lannoo

Nieuwsoverzicht

Bruno van der Pluijm overhandigt als nieuwe Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel zijn geloofsbrieven aan paus Franciscus op 19 december 2024

Bruno van der Pluijm (64) is een doorgewinterde diplomaat die zijn eerste ambassadeursfunctie kreeg in Canada in 2010.

Schilderij van de executie van de Martelaren van Compiègne, in de kerk van het klooster van de heilige Teresa van Jezus in Palma de Mallorca

De heiligverklaring heeft een bijzondere actualiteit. Een jezuïet en een salesiaan, beiden vermoord tijdens WOII, werden uitgeroepen tot martelaar.

Twee medewerkers van Sotheby's tonen de stenen tafel met de tien geboden.

Voor ruim twee keer het geschatte bedrag wisselde de stenen ‘tafel’ bij Sotheby's van eigenaar. En er is iets bijzonders mee aan de hand.

Marion Wittenberg al joggend.

Marion Wittenberg (32) loopt op 7 dagen van Lanaken tot Brugge om te vlammen tegen eenzaamheid. Vertrek en houd vast aan je droom, is haar motto.

Het barokke noordelijke zijaltaar van de Sint-Walburgakerk in Meldert waarachter de 15de-eeuwse muurschildering (links) gevonden werd

De verborgen schat werd toevallig ontdekt tijdens de bestrijding van houtborende insecten. Het behoort tot de vroegste decoraties van de zijbeuk.

Zusters Benedict Thissen (links) en Guerric Kochx leren het ambacht van kaarsenmaker

Eerder toevallig neemt abdij Koningsoord in Arnhem een oude kaarsenmakerij over. Twee zusters zijn nu in de leer: 'Je moet er feeling voor krijgen.'