Barna: Christelijke ouders falen bij overdracht geloof

Ouders hebben een belangrijke taak om het geloof door te geven, maar ook om daarnaar te leven. 
19/09/2023 - 09:00
Raising Spiritual Champions
Raising Spiritual Champions © Barna

Volgens een onderzoek van Barna, waarvan de resultaten in het begin van de maand zijn gepubliceerd in het boek ‘Raising Spiritual Champions: Nurturing Your Child's Heart, Mind and Soul’, slagen miljoenen ouders in de VS er niet langer in om Bijbelse waarden door te geven aan hun kinderen. Het boek waarin de bevindingen zijn gebundeld is sinds begin van de maand het meest verkochte boek voor gezinnen op Amazon. 

De voornaamste oorzaak voor de falende geloofsoverdracht, aldus onderzoeker George Barna, de onderzoeksdirecteur van het 'Cultural Research Center' aan de christelijke Universiteit van Arizona, is dat de gelovige ouders vaak zelf onvoldoende onderwezen werden in hun geloof. Daarom voelen zij zich onzeker en zijn zij geneigd om hun verantwoordelijkheid voor de geloofsopvoeding van hun kinderen te delegeren.

George Barna: ‘Ouders zetten een stap terug en vertrouwen de ontwikkeling van een wereldbeeld bij hun kinderen toe aan diegenen die zij als specialist beschouwen. Maar die delen soms wel, maar soms ook helemaal niet hun waarden en wereldbeeld. En dat terwijl dat wereldbeeld toch de filter is van waaruit wij elke belangrijke beslissing in ons leven nemen - intellectueel, moreel, emotioneel en spiritueel. Maar een oud gezegde zegt: Leer te denken zoals Jezus, opdat je zou leren handelen zoals Jezus. Vandaag kunnen veel ouders echter niet langer een Bijbels wereldbeeld doorgeven aan hun kinderen, omdat zij zelf geen coherent wereldbeeld hebben.’ 

Volgens het onderzoek huldigt 94% van de ouders met kinderen beneden de dertien jaar een ‘mengelmoes van concurrerende en vaak tegenstrijdige wereldbeelden’. Zelfs van de overtuigde christelijke ouders meent een grote meerderheid dat de spirituele component van het leven van hun kind niet zo belangrijk is. Dat heeft uiteraard ook een impact op het geloof van kinderen. Slechts 36% van de 13- en 14-jarigen gelooft dat God bestaat en de alwetende, almachtige schepper van het universum is. Nauwelijks nog 1% van de jonge tieners heeft een bijbels wereldbeeld. 45% gelooft dat God het universum heeft geschapen. 

Lees de toelichting bij het onderzoek