Bart Decancq is nieuwe provinciaal van de salesianen

Bart Decancq werd zaterdag officieel aangesteld als nieuwe provinciaal van de salesianen van Don Bosco in Vlaanderen en Nederland. 
03/07/2023 - 12:11

300 genodigden waren zaterdag getuige van de aanstelling van de salesiaan Bart Decancq als nieuwe provinciaal. Tijdens een viering in salesiaanse stijl werden ook de nodige documenten ondertekend, onder goedkeurend oog van don Roman Jachimowicz, regionale verantwoordelijke van de regio Centraal- en Noord-Europa en lid van de Algemene Raad in Rome. Tijdens de aansluitende academische zitting werd uittredend provinciaal Wilfried Wambeke in de bloemetjes gezet en werd het curriculum van Bart besproken. 

Bart Decancq zal als provinciaal voor een periode van 6 jaar de salesiaanse provincie Vlaanderen-Nederland leiden. Terugblikkend op de voorbije 44 jaren, sinds zijn toetreding tot de salesianen van Don Bosco getuigde hij: Al snel werd duidelijk dat mijn geluk bij de salesianen lag. In mijn verschillende opdrachten kon ik dankzij heel wat medebroeders en Don Boscowerkers leren en ondervinden wat een salesiaans leven is ten dienste van jonge mensen. De studiejaren theologie, de verantwoordelijkheid in de Kaderschool en mijn periode bij de wijkspeelpleinen van Leuven waren van onschatbare waarde. Ik kreeg bovendien de kans om in Rome mijn master te behalen en kreeg er les van groten uit de Don Boscowereld zoals Pietro Stella, Pietro Braido, Jacques Schepens en anderen die ons kritisch en toekomstgericht leerden wie Don Bosco was, wat hij voor ogen had en hoe zijn opvoedingsstijl actueel blijft. Het waren mooie jaren met de jongeren van het oratorio in Rome.

Provinciaal Wilfried Wambeke en zijn opvolger Bart Decancq
Provinciaal Wilfried Wambeke en zijn opvolger Bart Decancq © sdb.

Rijke ervaring

Na vele jaren in een leidinggevende functie (o.a. als gedelegeerd bestuurder van het Don Bosco Onderwijscentrum en als schooldirecteur in Don Bosco Kortrijk en Don Bosco Hechtel), wacht nu een nieuwe uitdaging. Als kind speelde ik vaak schooltje met mijn broers en zussen. Mijn zussen waren de leerlingen, mijn broer Hans de leerkracht en ik was directeur. Dat was de voorwaarde, anders deed ik niet mee. Directeur ben ik intussen reeds geweest, maar provinciaal... Dat oefende ik nog nooit. Bart Decancq vertelt nog dat hij op 12 december 2022 door de regionale verantwoordelijke Jachimowicz werd gecontacteerd. Daarna informeerde de algemene overste van de salesianen hem dat - na de consultatie van de medebroeders en overleg binnen de hoofdraad – beslist werd dat hij de volgende provinciaal zou worden. 

De nieuwe provinciaal spreekt zijn dankbaarheid uit aan de vele medebroeders en anderen van de salesiaanse familie die hem hebben gesteund en bemoedigd of die hun waardering hebben uitgesproken omdat hij bereid is om deze taak op zich te nemen. Vooruitblikkend bemerkt hij nog dat hij vooral groot belang wil hechten aan de ‘assistentie’; in hartelijkheid mensen nabij zijn. Het is een betrokken nabijheid en bereikbaar en ontvankelijk zijn. Het gaat er niet om hoe wij het meeste uit onze medewerkers en onze leerlingen halen. Maar wel hoe wij het beste uit hen naar boven halen.

Bron: sdb Vlaanderen/Nederland