Bart Rodyns nieuwe titularis organist in Sint-Paulus

De kerkraad van de Sint-Paulusgemeenschap in Antwerpen heeft Bart Rodyns benoemd tot nieuwe titularis organist.
28/06/2020 - 12:36
Bart Rodyns, de nieuwe titularis organist van de Antwerpse Sint-Pauluskerk
Bart Rodyns, de nieuwe titularis organist van de Antwerpse Sint-Pauluskerk © RR

In de monumentale Sint-Pauluskerk in Antwerpen staat muziek al eeuwenlang hoog aangeschreven. Muziek in Sint-Paulus van intendant van de Sint-Paulus Muziekkapel en bas-bariton Wilfried Van den Brande programmeert er al vele jaren klassieke muziek – van barok tot romantiek - die speciaal voor de liturgie werd geschreven. Daarbij is vaak een centrale plek weggelegd voor het historische Van Haeghenorgel in de Sint-Paulus, een van de belangrijkste oude instrumenten in de Zuidelijke Nederlanden.

Schoonheid, Troost & Hoop

Nu heeft de kerkraad Lierenaar Bart Rodyns aangesteld als nieuwe titularis van dit prachtige instrument. De vorige titularis-organist, Dendermondenaar Nicolas De Troyer, vertrok eind vorig jaar immers naar de Gentse Sint-Baafskathedraal. Door de coronacrisis is dit wellicht de meest intense sollicitatieprocedure ooit geworden, lacht Wilfried Van den Brande. Bart Rodyns heeft zijn agenda overhoopgegooid om ons hier te komen versterken voor de ‘Liederen van Schoonheid, Troost en Hoop’, een cyclus die we online hebben opgezet.

Vanaf dinsdag 7 juli brengen we die cyclus live tijdens middagconcerten op dinsdag. Wilfried Van den Brande

Intussen is het door de coronamaatregelen voorlopig onmogelijk om de orkestmissen die in Sint-Paulus gepland waren te laten plaatsvinden. We laten de zondagsvieringen de komende weken daarom door solisten opluisteren, zegt Van den Brande. Koor- of samenzang kan immers nog niet, maar solozang wel. Van den Brande maakt zich echter sterk dat de draad van de concertmissen binnenkort weer opgenomen kan worden … en dat deze traditie ook aangehouden eenmaal de liturgie in het najaar door een dominicanengemeenschap verzorgd wordt.

Sint-Paulus is van oudsher een dominicanenkerk en de terugkeer van de predikheren naar Antwerpen was al aangekondigd.

Multi-instrumentalist

Bart Rodyns is zowel orgel-, harmonium- en klavecimbelvirtuoos en zet zich in voor een brede waaier aan muzikale projecten. Zo gooit hij hoge ogen met zijn Euterpe Baroque Consort, wijdde hij met pianist Nicolas Callot een cd aan de muziek voor harmonium en piano van César Franck en met sopraan Griet De Geyter namen Callot en Rodyns ook muziek van het echtpaar Clara en Robert Schumann en van Johannes Brahms op. Rodyns werkte ook mee aan de bekroonde uitgave van de blazers van Oltremontano onder leiding van Wim Becu.

Bart Rodyns is bovendien prof orgel en harmonium aan de Fontys Academie of Music in Tilburg.

  • Bekijk hieronder een digitale presentatie van Bart Rodyns. 
  • Wie op dinsdagmiddag 7 juli 2020 om 12.15 uur naar het eerste middagconcert van de cyclus Liederen van Schoonheid, Troost en Hoop wil, reserveert via mail naar muziek@muziekinsintpaulus.be