Bart Verhack leidt Tibériade-gemeenschap

Broeder Bart volgt Marc Piret op, die de Fraterniteit van Tibériade 36 jaar geleden in in Lavaux-Sainte-Anne stichtte en al die tijd leidde.
19/04/2016 - 17:53
Bart Verhack©Tibériade

Bart Verhack volgt broeder Marc Piret, de stichter van de Fraternité van Tibériade, op aan het hoofd van de gemeenschap in Lavaux-Sainte-Anne, in de provincie Namen. Broeder Marc leidde de gemeenschap gedurende 36 jaar. De broeders en zusters van de Tibériade verkozen Bart Verhack tot opvolger voor een periode van zes jaar. 

Broeder Bart werd geboren in Kessel-Lo en trad in 1999, na zijn studies godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven, toe tot de Fraterniteit van Tibériade. In 2005 legde hij zijn eeuwige geloften af en in 2007 werd hij tot priester gewijd. Hij was de voorbije vijf jaar al de rechterhand van de stichter en nam ook tijdelijk de leiding van de gemeenschap over, toen broeder Marc Piret eind maart zijn terugtreden aankondigde.  Hij trok zich toen terug in Chevetogne, waar hij destijds zijn roeping heeft gekregen. Momenteel maakt broeder Marc een rondgang langs verschillende kloosters om te werken aan zijn spiritualiteit en om voldoende afstand te kunnen nemen van het beleid van de fraterniteit . Momenteel verblijft hij in Canada.  Na de verkiezing blijft hij nog een half jaar weg om de nieuwe algemene overste (de gemeenschap noemt hem serviteur général ) de kans te geven de basis te leggen van zijn beleid.  Daarna keert broeder Marc naar Lavaux-Sainte-Anne terug als gewone broeder. 

De Tibériadegemeenschap telt in haar verschillende vestigingen een veertigtal jonge broeders en zusters, die kiezen voor een leven van armoede, eenvoud, gebed en gastvrijheid. Ze heeft naast Lavaux-Sainte-Anne ook vestigingen in het Congolese Kikwit en het Litouwse Baltrikes.

Bekijk het filmpje van Checkpointtv over de Tibériadegemeenschap.