Bartholomeos I: 40dagentijd nodigt uit tot solidariteit en zorg

Volgens Bartholomeos I is de vasten niet alleen een tijd van soberheid en bezinning, maar ook een oefening in solidariteit en zorg voor de schepping.
03/03/2020 - 10:00
De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs
De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs © Orthobel

Vasten betekent niet alleen soberder eten of afstand doen van bepaalde gerechten, maar vooral ook meer solidariteit met anderen en een voorzichtige en zorgzame  omgang met de natuur. Dat schrijft de oecumenische atriarch van Constantinopel Bartholomeos I in een, brief voor de veertigdagentijd, die bij de orthodoxen gisteren maandag  2 maart van start ging. De patriarch noemt de vasten een periode om na te denken over een alternatieve levensstijl, om te bezinnen over misleidende ideeën van redding en een pessimistisch nihilisme. Vasten is pas zinvol als het begrepen wordt in relatie tot Gods belofte van redding en opstanding. Ascese, vasten, gebed en nederigheid verspreiden de geur en het licht van de opstanding, waaraan zij hun betekenis en richting ontlenen.

Orthodoxe christenen vieren Pasen dit jaar (volgens de Juliaanse kalender) een week na de katholieken (19 april). In de orthodoxe traditie start de vasten op Pure maandag, dit jaar op 2 maart. De oecumenische patriarch schrijft in zijn boodschap nog dat de oriëntatie op de samenleving en solidariteit een essentieel onderdeel is van de veertigdagentijd. De God van ons geloof is een door en door sociale God, een God van relaties.

Bron: Kathpress.at