Basiliek Koekelberg is doelwit van vandalen

De afgelopen weken werden al tientallen ramen van de basiliek ingegooid; de daders blijven voorlopig buiten schot.
16/05/2022 - 15:57

De Heilige Hartbasiliek van Koekelberg is de afgelopen weken verschillende keren het doelwit van vandalen geworden. Intussen werden al 42 ramen met stenen ingegooid en muren werden beklad met verf. De vernieling gebeurt niet alleen ’s nachts. Zelfs op klaarlichte dag worden stenen gegooid. Een steen miste zelfs slechts op een haar de vicerector. 

Het vernielde glasraam aan het kantoor van de directeur-generaal
Het vernielde glasraam aan het kantoor van de directeur-generaal © Martine Motteux-Abeloos/Basiliek Koekelberg

Volgens Martine Motteux-Abeloos, de directeur-generaal van de nationale basiliek, passeerde de steen op 50 cm langs haar hoofd, toen zij aan haar bureau zat. Deze situatie wordt stilaan onhoudbaar. Collega’s worden serieus bang. Dit doelloze vandalisme dreigt mensen ernstig te kwetsen en zelfs te doden. Het valt nauwelijks voor te stellen dat men in deze basiliek voor zijn leven moet beginnen vrezen.

Het vandalisme brengt bovendien ook kosten met zich mee, terwijl er inmiddels al verschillende ramen na herstelling opnieuw zijn ingegooid. Bovendien behoren sommige geschilderde glasramen tot ons erfgoed en zijn zij niet zonder meer te vervangen. 

De basiliek van Koekelberg
De basiliek van Koekelberg © Martine Motteux-Abeloos/basiliek Koekelberg

De politie probeert de kwaal te beteugelen door de inzet van extra patrouilles. De politie van Brussel-West bevestigt dat er maatregelen zijn genomen om de veiligheid in de buurt van de basiliek te garanderen. Volgens hen zijn er voorlopig nog geen verdachten geïdentificeerd. De directeur-generaal bevestigt dat er er nu veel politie ter plaatse is. Er wordt ook goed met hen samengewerkt. Toch is er bij buurtbewoners ook kritiek omdat te lang werd geaarzeld om de klachten ernstig te nemen.