De basiliek van Yamoussoukro werd 30 jaar geleden gebouwd

De basiliek van Yamoussoukro in Ivoorkust is opgetrokken in de stijl van de Sint-Pietersbasiliek en is een van de grootste kerken ter wereld.
19/09/2020 - 15:47
De basiliek van Yamoussoukro
De basiliek van Yamoussoukro © Vatican Media

In Ivoorkust is de 30ste verjaardag gevierd van de inhuldiging van de Onze-Lieve-Vrouw van Vredebasiliek in Yamoussoukro, die op 10 september 1990 door paus Joannes Paulus II werd ingewijd. Dat gebeurde met een plechtige aanbidding onder leiding van apostolische administrator Alexis Touably Youlo. De officiële viering is wegens corona uitgesteld tot 2021.

De basiliek wordt beheerd door de congregatie van de pallottijnen. Met een breedte van 150 meter, 7.000 zitplaatsen  en in totaal plaats plaats voor 18.000 gelovigen is de basiliek van Yamoussoukro een van de grootste katholieke geebdsplaatsen ter wereld. Het kerkgebouw is opgetrokken in de stijl van de Sint-Pietersbasiliek, met een externe zuilengalerij en een grote koepel.

Destijds was er veel kritiek omdat de bouw van de kerk 40 miljard frank in lokale valuta heeft gekost. Dat geld werd beschikbaar gesteld door een van de grondleggers van Ivoorkust, wijlen Félix Houphouët Boigny, die in 1960 de eerste president werd van het land.

Bron: Vaticannews.va