Bedevaartsoord Banneux maakt zich op voor drukke 15de augustus

Het is precies 90 jaar geleden dat de kapel van het populaire bedevaartsoord werd voltooid. Jaarlijks komen er zo'n half miljoen bezoekers.
14/08/2023 - 15:18
Bedevaarders bij de bron in Banneux, waar de Mariaverschijningen aan Mariette Beco in 1933 officieel door de Kerk zijn erkend
Bedevaarders bij de bron in Banneux, waar de Mariaverschijningen aan Mariette Beco in 1933 officieel door de Kerk zijn erkend © Banneux Notre-Dame

Het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw der Armen in Banneux viert de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, morgen 15 augustus, voor het eerst opnieuw onder de gebruikelijke omstandigheden, nadat de bedevaartplaats door de coronapandemie geruime tijd (deels) was afgesloten.

Vorig jaar keerden de bedevaarders al stilaan terug naar het Mariaheiligdom, dat tot ver buiten de landsgrenzen en zelfs bij christenen uit het Midden-Oosten populair is. Morgen is er om 10.30 uur een internationale viering. Om 15 uur volgt een zegening van de zieken bij de bron van Banneux en om 20 uur is er de traditionele kaarsjesprocessie naar de kapel van de Mariaverschijningen. 

'Wij verwachten morgen dinsdag in ons heiligdom in Banneux pelgrims van vele nationaliteiten. Delegaties van bedevaarders uit Syrië, Armenië, Kroatië en het Afrikaanse continent hebben hun komst al aangekondigd. Zij zullen talrijk aanwezig zijn', zegt persvoorlichter Fabian Delarbre. Maar traditioneel zijn ook de pelgrims uit Vlaanderen, evenals onze buurlanden, tijdens de viering van deze feestdag talrijk aanwezig. 

Maria, die zich voorstelde als Onze-Lieve-Vrouw der Armen, verscheen in 1933 aan de twaalfjarige Mariëtte Beco. De verschijningen werden pas na de Tweede Wereldoorlog officieel erkend door de kerkelijke instanties. Maar al negentig jaar geleden werd gestart met de bouw van de verschijningskapel, waarvan de eerste steen in mei 1933 werd gelegd en die nog hetzelfde jaar op 15 augustus werd voltooid. 

Fabian Delarbre: ‘De kapel werd gebouwd op de plaats van de verschijning. Binnen in de kapel markeert een witte plaat precies de plaats waar de Maagd verscheen. Er wordt morgen echter geen specifiek evenement georganiseerd ter gelegenheid van deze verjaardag. Volgend jaar komt er in ons heiligdom wel een jubileumviering voor de 75e verjaardag van de erkenning van de Mariaverschijningen door de Kerk.'