Bejaarden hebben tijdens hete zomer meer nodig dan water

Britse vereniging roept christelijke Kerken op de vriend van de senioren te zijn en mee te zoeken naar manieren om de eenzaamheid te bestrijden.
27/06/2019 - 12:32
Een kort bezoek of een telefoontje kan wonderen doen
Een kort bezoek of een telefoontje kan wonderen doen © letstalkloneliness.co.uk

Christians Together Against Loneliness (CTAL) roept de christelijke Kerken op om bondgenoot en vriend te zijn van de eenzame mensen, in het bijzonder van de bejaarden. De vereniging lanceerde haar oproep naar aanleiding van de Britse Week tegen Eenzaamheid, van 17 tot 21 juni. Volgens officiële cijfers zijn er in het Verenigd Koninkrijk 1,2 miljoen eenzame, oudere Britten. Een half miljoen Britse senioren hebben pas om de 5 à 6 dagen de gelegenheid om een ernstig gesprek te voeren. Sommige groepen, zoals het Leger des Heils, leveren nu al bijzondere inspanningen om senioren een luisterend oor te bieden. Maar parochies en kerkelijke organisaties kunnen volgens CTAL met weinig inspanningen veel meer doen om eenzame bejaarden nabij te zijn. Overigens kampen niet alleen oudere mensen met eenzaamheid. Volgens een onderzoek van Action for Childrenkampt 43 procent van de mensen van 17 tot 25 jaar met eenzaamheid.

Volgens Jeremy Sharpe, voorzitter van CTAL, zijn Kerken goed geplaatst om deel uit te maken van de oplossing, vooral in plattelandsgemeenschappen waar weinig andere ontmoetingsplaatsen zijn. De Bijbel leert ons dat wij moeten zorgen voor mensen in de marge van de samenleving. Mensen die met eenzaamheid worstelen zijn per definitie vaak onzichtbaar. Vooral in landelijke gebieden zijn kerkgebouwen vaak de enige ontmoetingsplaatsen. Dat moet aansporen om nieuwe manieren te verkennen om mensen in onze lokale buurten te bereiken en contact ermee te maken.

Bron: Christian Today

Lees meer op de website Lets talk loneliness.