Bekeerling van islam naar christendom en vader van vijf begint hongerstaking in Egyptische cel

Abdulbaqi Saeed Abdo zit al 2,5 jaar zonder proces opgesloten. Hij werd opgepakt na bijdragen aan een Facebookgroep voor bekeerde christenen.
22/08/2024 - 15:14
Abdulbaqi Saeed Abdo en de brief die hij stuurde vanuit de Egyptische gevangenis
Abdulbaqi Saeed Abdo en de brief die hij stuurde vanuit de Egyptische gevangenis © ADF International

Abdo werd in 2021 door de Egyptische autoriteiten gearresteerd nadat hij had deelgeomen aan een besloten Facebookgroep voor mensen die zich van de islam tot het christendom hebben bekeerd. 

Hij woonde in Egypte als internationaal erkende asielzoeker sinds hij in zijn thuisland Yemen doodsbedreigingen ontving omwille van zijn bekering. Egyptische autoriteiten beschuldigen hem en een andere christen die aan de Facebookgroep deelnam van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. 

In een brief gericht aan zijn vrouw en kinderen kondigt hij nu aan een hongerstaking te beginnen. 'Mijn geliefde vrouw en kinderen, die kostbaar zijn voor mijn hart en ziel. Mijn liefste, ik mis je heel erg,' begint hij zijn brief. Hij zegt op 7 augustus begonnen te zijn aan een hongerstaking die hij stapsgewijs zal opvoeren. Hij weigert ook elke behandeling. 

De reden van mijn hongerstaking is dat ze me hebben gearresteerd zonder enige wettelijke rechtvaardiging. Ze hebben me niet veroordeeld voor enige overtreding van de wet. En ze hebben me niet vrijgelaten na mijn voorlopige hechtenis die 8 maanden geleden is geëindigd.

Abdulbaqi Saeed Abdo

Het Amerikaanse parlementslid Chris Smith, voorzitter van de subcommissie voor de mensenrechten van het Huis van Afgevaardigden, noemde de gevangenschap van Abdo 'een ernstige en groteske schending van zijn mensenrechten'. 

De Egyptische regering houdt Abdulbaqi Saeed Abdo al meer dan twee jaar gevangen zonder bekende reden – behalve dat hij zijn christelijke geloof op Facebook deelde met andere bekeerlingen tot het christendom.

Chris Smith

Amerikaans parlementslid

ADF International, een christelijke organisatie die door juridische actie ijvert voor onder andere godsdienstvrijheid, probeert via de VN om de Egyptische regering te bewegen tot de vrijlating van Abdulbaqi Saeed Abdo. 

Bronnen: OSV (Engels) - ADF International (Engels)