Bekeerlingen in Iran moeten geloof vermelden op identiteitskaart

Een herziening van de identiteitskaart in Iran stelt religieuze minderheden nog sterker bloot aan vervolging en discriminatie.
29/02/2020 - 10:00

Volgens mensenrechtenorganisaties wil Iran bekeerlingen voortaan verplichten om hun geloof te vermelden op hun identiteitskaart. Volgens de huidige wet moet iedereen vanaf 15 jaar over een identiteitskaart beschikken. Die is noodzakelijk voor bankkaarten, paspoorten en rijbewijzen, maar ook voor de basisdiensten van de overheid.

Tot voor kort bestond de keuze tussen de aanduiding van moslim of andere religie. Voortaan moet er gekozen worden tussen christen, jood, moslim of aanhanger van het zoroastrisme. De kwestie ligt gevoelig omdat Iraanse christenen worden gediscrimineerd en bekeerlingen een gevangenisstraf of nog erger riskeren. Vele christenen geven de voorkeur eraan hun geloof geheim te houden.

Organisaties als Open Doors waarschuwen voor de aanpassing. Zij vrezen dat hierdoor nog meer christenen en leden van andere religieuze minderheden het land zullen verlaten, omdat zij door de wijziging nog kwetsbaarder worden voor willekeur en vervolging.

Bron: Premier Christian Radio