Bekend Grieks klooster deels vernield door bosbranden

Het Grieks-byzantijnse klooster van Hosios Loukas, dat werelderfdgoed is van Unesco, werd deels vernield door een hevige bosbrand. 
25/08/2023 - 12:07
Het Grieks-byzantijnse klooster van Hosios Loukas
Het Grieks-byzantijnse klooster van Hosios Loukas © wikipedia

De felle bosbranden in Griekenland vernietigden woensdag delen van het klooster van Hosios Loukas, een van de belangrijkste Byzantijnse monumenten op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het klooster in de regio Boeotië is tot ver buiten de landsgrenzen beroemd om zijn collectie mozaïeken uit de Macedonische renaissancetijd van het Byzantijnse Rijk. 

Volgens ‘Orthodox Times’ kon de brandweer niet verhinderen dat het vuur woensdag de binnenplaats van het klooster wist te bereiken. De brand bedreigde ook het interieur van het klooster.  Een van de oudste gebouwen, dat net werd gerenoveerd, is in puin gelegd. Ook de meer dan 1.200 bomen die de voorbije honderd jaar door de monniken rond het klooster waren aangeplant, waaronder vele olijfbomen, gingen verloren. 

(vervolg na de afbeelding)

De brand in het klooster
De brand in het klooster © Facebook

De brandweer stelde alles in het werk om te beletten dat het volledige kloosterinterieur in rook zou opgaan. Volgens metropoliet Georgios van Thebe, Levadia en Avlida, die de brandweer persoonlijk bijstond om de natuurbrand te doven, werd dat gelukkig belet. 

De Griekse minister van Cultuur, Lina Mendoni, bracht donderdag een bezoek aan het klooster. Zij kwam er iedereen persoonlijk bedanken die had geholpen om een totale ravage te vermijden. 

Bron: Orthodox Times

De brand rond het klooster, dat werelderfgoed is van Unesco
De brand rond het klooster, dat werelderfgoed is van Unesco © Maria Sfondouris@facebook