Ook Belgen nemen deel aan Internationaal Eucharistisch Congres

Ook vanuit ons land is er een ondanks de strenge coronaregels een bescheiden delegatie naar Boedapest gereisd.
09/09/2021 - 15:43

De duizenden deelnemers aan het Internationale Eucharistische Congres in Boedapest uit meer dan tachtig verschillende landen kijken volop uit naar paus Franciscus, die zondag aanstaande  de slotviering van het congres zal leiden. Onder hen ook een bescheiden delegatie van een 20-tal Belgen, onder leiding van de emerits bisschop van Luik Aloys Jousten, die mee concelebreert in de eucharistieveringen. Enkele landgenoten sluiten zich vandaag nog aan bij de delegatie en wonen alleen de drie laatste dagen van het congres bij, de slotviering met de paus incluis.

 

Jean-Luc Moens sprak over de relatie tussen de Eucharistie en de Heilige Geest
Jean-Luc Moens sprak over de relatie tussen de Eucharistie en de Heilige Geest © Eric de Beukelaer

De openingsceremonie van een half uur stond in het teken van 'Hongarije, het land van de Maagd Maria'.

God is geen concurrent van de vrijheid

Tijdens de openingsplechtigheid op het Heldenplein, in aanwezigheid van president János Áder, de Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich en de pauselijke nuntius in Hongarije, werd de aandacht gevestigd op de nauwe verwantschap van de Hongaarse volkstradities en het christelijke geloof. Kardinaal Péter Erdő, de aartsbisschop van Esztergom-Boedapest, sprak in zijn welkomstwoord zijn dank uit omdat de kerk in zijn land de kans kreeg dit congres te organiseren. Hij stelde dat Christus in de eucharistie toont dat Hij de Kerk, de volkeren en de mensheid niet alleen laat. Al onze kracht en hoop gaan uit van Hem. De eucharistie is de voedingsbron van ons christelijke leven en onze zending.

Kardinaal Angelo Bagnasco, de voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE), richtte zich vooral tot de jongeren. Hij vertelde de 1.200 eerstecommunicanten dat God geen concurrent is van de vrijheid. De Kerk heeft jullie nodig, je jeugd en je enthousiasme en jullie hebben Jezus nodig, die de bron is van onze vreugde en onze inzet. Geloof is niet de vijand van de rede, maar eerder een zoektocht naar de betekenis van dingen. De CCEE-voorzitter en emeritus aartsbisschop van Genua bracht ook hulde aan de priesters die boodschappers zijn van de liefde van God en die de belangstelling voor het spirituele levendig houden, in een wereld die gekenmerkt is door materialisme.

Lees verder onder de foto. 

 

De Belgische bisschop Jousten concelebreerde mee de Eucharistie
De Belgische bisschop Jousten concelebreerde mee de Eucharistie © Eric de Beukelaer

Gevarieerd programma aan de oevers van de Donau

De deelnemers krijgen in het congrescentrum Hungexpo in de Hongaarse hoofdstad nog tot einde van de week een uitvoerig programma aangeboden met eucharistievieringen, aanbidding, gebed, processies, conferenties en een programma van cultuur, muziek en animatie.

Het internationale congres streeft er al sinds zijn eerste editie in 1881 naar om de kennis en viering van de eucharistie te verdiepen.

Belgische inbreng

De Belg Jean-Luc Moens, wiskundige en voormalig moderator van de CHARIS-beweging, gaf dinsdag een lezing over de onlosmakelijke band tussen de sacramenten en de Heilige Geest. De Heilige Geest maakt ons één lichaam, onderstreepte Moens. Wanneer wij Jezus ontvangen, wordt ons hart naar de hemel gericht. De voorbije coronapandemie, waardoor wij vaak maandenlang niet in de kerk aan de eucharistie konden deelnemen en die online moesten volgen, heeft ons nog eens extra duidelijk gemaakt dat sacramenten geen magische riten zijn. Om effectief te zijn, hebben zij onze medewerking nodig. Vanuit de Heilige Geest beklemtoonde hij ook de nauwe band tussen de eucharistie en Pinksteren, omdat ook in de eucharistie telkens opnieuw de Heilige Geest wordt uitgestort. Maar dat vereist dat wij ons daarvoor volledig willen openstellen.