Ook in België blijdschap om rehabilitatie mgr. Jacques Gaillot

Na ruim 20 jaar is de Franse bisschop Jacques Gaillot opnieuw welkom in het Vaticaan. Paus Franciscus nam zelf het initiatief voor de ontmoeting.
19/04/2016 - 17:53
Over het gesprek tussen paus Franciscus en Jacques Gaillot lekte niets uit.

De ontmoeting tussen paus Franciscus en Jacques Gaillot op dinsdag 1 september maakt ook in België veel mensen gelukkig, schrijft L’avenir. Vooral in de streek rond Namen onderhield de Franse bisschop, die in 1995 in ongenade viel omdat hij zich openlijk tegen de kerkelijke leer keerde, nog veel vrienden. Hij bezocht ook enkele keren ons land en zijn boek Als de kerk niet dient, dient zij tot niets raakte hier breed verspreid.

Over de inhoud van het gesprek lekte nog niets uit. Wat we wel weten is dat paus Franciscus ervoor zelf het initiatief nam met een brief aan mgr. Gaillot. En hem 's anderendaags opbelde om verder af te spreken. Een warme brief, met de hand geschreven, weet Jean Bauwin, een inwoner van Tongrinne, die op de hoogte werd gebracht door mgr. Gaillot zelf.

Deze erkenning doet goed, ook al heeft ze lang op zich laten wachten. Jacques Gaillot

Bisschop Gaillot vertelde de Franse krant La Croix dat hij door de paus in de wachtzaal van Santa Marta als broeder werd onthaald.

In 1995 werd Gaillot titulair bisschop van het historische bisdom Partenia, dat hij in 1996 omvormde tot het virtueel bisdom met een website in zeven talen. De Franse bisschop werd vooral bekend door zijn inzet voor de armen en mensen die werden uitgesloten uit kerk en samenleving. Destijds werden in Vlaanderen 40.000 handtekeningen verzameld en vroegen we de Vlaamse bisschoppen om het lot van Gaillot in Rome te bepleiten, zegt priester Jan Vanden Berghe, lid van de werkgroep Partenia. Gaillot is inmiddels 80.