Belgisch College neemt deel aan de Clericus Cup

Belgische en Franse priesterstudenten slaan de handen in elkaar en nemen deel aan de dertiende editie van de Vaticaanse voetbalbeker.
09/05/2019 - 11:39
De Clericus Cup
De Clericus Cup © SIR

Het Belgisch Pauselijk College (Pontificio Collegio Belga) en het Frans Seminarie in Rome hebben de handen in elkaar geslagen om met een gemeenschappelijk team deel te nemen aan de Clericus Cup, de jaarlijkse internationale competitie van voetbalteams met priesters, religieuzen en seminaristen van de Pauselijke Universiteiten en Colleges in Rome. Het voetbaltoernooi van het Vaticaan vindt dit jaar al voor de 13de keer plaats.

Een van de spelers is de jonge priester Nicolas Baijot uit Malonne (Namen). Aan de krant La Meuse vertelt hij dat hij doelwachter is. Ik speelde al zaalvoetbal op internaat. Daarna ging ik naar het leger en het seminarie van Namen. Ik was ook vaak scheidsrechter tijdens de toernooien tussen de verschillende seminaries. Voetbal biedt de kans om een ​​teamsport te beoefenen, waarbij de hele persoon, in al zijn dimensies, betrokken is. Nicolas vertelt nog dat hij zich pas laat, in het leger, geroepen voelde tot het priesterschap. Daarvoor had hij bosbouw gestudeerd. Tijdens de vijftigste verjaardag van het Patristisch Instituut van de Augustijnen kon ik de paus ontmoeten.

De kans dat hij paus Franciscus opnieuw ontmoet als hij met het Frans-Belgische team de Clericuscup wint, is overigens gering. Paus Franciscus is de competitie gunstig gezind, maar heeft een veel te drukke agenda om wedstrijden bij te wonen.  Overigens zijn de teams van het Noord-Amerikaans College en de Urbania Universiteit, die vorig jaar ook al de finale speelden, opnieuw de gedoodverfde kandidaten om het tornooi te winnen.

Bron: La Meuse