Belgische bisschoppen feliciteren moslims bij einde ramadan

De bisschoppen en de Verenigde Protestantse Kerk roepen moslims op tot gemeenschappelijke inzet voor gastvrijheid en menselijke waardigheid.
04/06/2019 - 15:50
Id al-Fitr
Id al-Fitr © Orbit

Naar aanleiding van het einde van de ramadan, de islamistische vastenmaand, wordt op initiatief van de Bisschoppen van België en de Verenigde Protestantse Kerk in België een 300-tal moskeeën bezocht om de moslimgemeenschap geluk te wensen. Bovendien vinden op initiatief van Orbit vzw ook meer dan 3.500 wenskaarten voor Id al-Fitr, het feest op het einde van de ramadan, hun weg naar de islamitische gemeenschap in ons land.

De ramadan is de periode bij uitstek om uw relatie met God te beleven door gebed en vasten, maar ook – en terzelfdertijd – de banden met diegenen die op uw pad komen en met de hele mensheid aan te halen, schrijven de bisschoppen van ons land in een boodschap ter gelegenheid van Id al-Fitr. In diezelfde geest pogen ook wij, christenen, in ons dagelijkse leven het eerste gebod, dat Jezus uit de geschriften citeerde, in praktijk om te zetten: Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel, geheel uw verstand en geheel uw kracht (Deuteronomium 6,5) zonder evenwel het tweede gebod te vergeten, waarvan Jezus zei dat het evenwaardig is aan het eerste: Gij zult uw naaste beminnen als uzelf (Marcus 12,28b-33).

De bisschoppen Guy Harpigny en Luc Van Looy en synodevoorzitter Steven Fuite schrijven nog: We beleven een tijd waarin mensen meer op zichzelf gericht zijn, waarin onverdraagzaamheid en extremisme toenemen en waarin sommigen weigeren diegenen te ontvangen die aan onze deur kloppen. De ondertekenaars roepen op de gastvrijheid in het hart te blijven dragen. Deze gastvrijheid en de hele beleving van deze ramadan hebben u de kans gegeven uw relatie met God te verdiepen. We wensen dat we elkaar daarin steeds steunen en voor de menselijke waardigheid kiezen, en dit in verbondenheid met God.

Bron: Orbit vzw