Belgische conventueel Dominique Mathieu tot bisschop gewijd

Fra Dominique Mathieu werd in januari door de paus benoemd tot aartsbisschop van het nieuwe aartsbisdom Teheran-Isfahan in Iran.
18/02/2021 - 14:48

Kardinaal Leonardo Sandri, de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, heeft onze landgenoot en minderbroeder-conventueel Dominique Joseph Mathieu tot bisschop gewijd. Dat gebeurde in de Heilige-Twaalf-Apostelenbasiliek (Basilica dei Santi XII Apostoli) in Rome in aanwezigheid van verschillende (aarts)bisschoppen, religieuze oversten en vertegenwoordigers van de Oosters-katholieke Kerken. Omwille van de pandemie mocht slechts een beperkt aantal gelovigen de wijdingsplechtigheid bijwonen. Paus Franciscus benoemde fra Dominique op 8 januari tot aartsbisschop van Teheran-Isfahan. 

Gepassioneerd door het oosten

Dominique Mathieu werd geboren op 13 juni 1963 in Aarlen. Hij groeide op in Brugge. Na zijn middelbare studies trad hij toe tot de orde van de minderbroeders-conventuelen en in 1987 legde hij zijn plechtige geloften af. Op 24 september 1989 werd hij tot priester gewijd en sinds 2013 is hij geïncardineerd in de provincie van de minderbroeders-conventuelen van het Oosten en het Heilige Land. Hij wordt door paus Franciscus naar Iran op bijzondere missie gestuurd om de band tussen de kleine katholieke gemeenschap in het land en de universele Kerk aan te halen en om de droom van een universele broederschap te versterken door de bevordering van de dialoog met de islam.

De Belgische bisschop Dominique Mathieu, aartsbisschop van Teheran
De Belgische bisschop Dominique Mathieu, aartsbisschop van Teheran © Minderbroeders-conventuelen

In het spoor van de wijzen

Kardinaal Sandri vertelde dat de Belg door de paus als zoon van Sint-Franciscus naar Teheran wordt gezonden. Daar wordt hij aartsbisschop van een kleine, maar qua tradities heel diverse katholieke gemeenschap om die te heiligen, te besturen en te onderwijzen.

Iran telt 82 miljoen mensen en nauwelijks 22.000 katholieken.

Kardinaal Sandri zei in zijn homilie: Vervuld met de goddelijke genade vertrekt u naar het oude en edele Perzische land, in het spoor van de reis van de Wijzen die vanuit die gebieden naar de sterren keken en op zoek gingen naar de Verlosser. Ook u bent een gepassioneerde ontdekkingsreiziger die met de 'Perzische ster' in uw wapenschild verwijst naar de wijsheid van dat volk en tegelijkertijd naar Christus en de Allerheiligste Maria. Blijf de tekenen onderzoeken die God nog steeds zendt voor degenen die niet stoppen met zoeken.

Het wapenschild en de wapenspreuk van bisschop Dominique
Het wapenschild en de wapenspreuk van bisschop Dominique © Minderbroeders-conventuelen

Wapenspreuk

De nieuwe aartsbisschop koos voor Mijn God, in U vertrouw ik (uit Psalm 25) als wapenspreuk. Dat weerspiegelt de uitnodiging om ons leven volledig aan God toe te vertrouwen zoals de Maagd Maria. De wapenspreuk drukt ook uit dat de Heer ons nooit teleurstelt, omdat hij trouw is aan zijn belofte.

Op het wapenschild zelf vallen de gestileerde wolken met twee gekruiste armen op: die van Sint-Franciscus van Assisi in een grijze pij met een gestigmatiseerde hand en die van de naakte Christus met het teken van de passie en verlossing. De achtpuntige geelgouden ster, de zogenaamde Perzische ster, symboliseert de ster die de Wijzen uit het Oosten volgden om Christus te ontmoeten. De blauwe achtergrond van het schild vertegenwoordigt de schoonheid en de diepte van de mysteries van het Koninkrijk der Hemelen en verwijst naar de mantel van Maria. De afkorting IHS, ontleend aan de Griekse naam Jezus, vertegenwoordigt de vitaliteit en zuiverheid van het eucharistisch brood.

Bekijk hieronder de video van de wijdingsplechtigheid.