Belgische missionaris leidt al 15 jaar kinderopvang in Congo

De Vlaamse salesiaan Eric Meert vangt in het Bakanjahuis in het Congolese Lubumbashi straatkinderen op en helpt bij hun reïntegratie.
20/08/2017 - 13:52

De Vlaamse salesiaan Eric Meert, die al veertig jaar als missionaris in DR Congo actief is, coördineert al 15 jaar het netwerk voor Afrika voor de opvang van kinderen en jongeren in nood. Het project van de salesianen voor de reïntegratie van straatkinderen kreeg de naam Oeuvres Maman Marguerite, naar de naam van de moeder van de Heilige Don Bosco, de stichter van de salesianen. Vandaag beheert het netwerk dertien opvanghuizen.

Eric Meert leidt momenteel het tehuis in Lubumbashi. Hij praatte over zijn werk met Vatican Insider.

Wij vangen jaarlijks tussen de 500 en 600 kinderen op, waarvan er 250 naar hun gezinnen kunnen terugkeren. In onze instellingen bieden wij aan honderd kinderen onderdak, voedsel en onderwijs.

Alles begint met gewoon goedendag te zeggen.

Met de hulp van de opvoeders en een maatschappelijke werker zorgen wij ervoor dat elk kind beetje bij beetje een positief zelfbeeld kan opbouwen.

Dat is ook nodig, want veel kinderen hebben trauma's opgelopen door geweld (soms binnen de familie) of seksueel misbruik. In het tehuis kan Meert daarvoor gespecialiseerde hulp bieden.

Ik geloof dat er steeds een bekering van het hart mogelijk is.

Deze kinderen moeten leren dat er steeds mensen zijn die naar hen willen luisteren. Wij proberen deze kinderen met woorden en daden te overtuigen van de liefde van Jezus. Via de radio proberen wij bovendien ondersteuning te geven aan ouders bij hun opvoedkundige taken.

Die inzet, zegt de Vlaamse missionaris, vindt vandaag in een moeilijke context plaats omdat de politieke, sociale en economische situatie in Congo dramatisch is en de honger naar macht bij de verschillende partijen groot. Vele gezinnen leven in armoede. Zij moeten iedere maand knokken om de eindjes aan elkaar te knopen. De illegale verkoop, maar ook de corruptie en het geweld tieren weelderig. De gevechten in Kivu blijven aanhouden en blijven de mensen op de vlucht jagen.

Bron: Vatican Insider