Belgische priesters krijgen staatsburgerschap in Taiwan

De twee Belgische priesters Olivier Lardinois en Corneille Hermans zetten zich al 30 jaar lang in voor de meest kwetsbaren in Taiwan. 
30/03/2022 - 11:28
De Belgische paters Corneille Hermans (links) en Olivier Lardinois
De Belgische paters Corneille Hermans (links) en Olivier Lardinois © Gouvernement van Hsinchu County

Taiwan heeft de Belgische priesters Olivier Lardinois en Corneille Hermans het staatsburgerschap verleend, als dank voor hun jarenlange dienstbaarheid voor arme gezinnen en kansarme studenten. De twee missionarissen zijn allebei 58 jaar oud. Recent keurde de regering hun aanvraag voor naturalisatie goed, op basis van hun bijzondere bijdrage aan het land. Taiwan telt ongeveer 24 miljoen inwoners. Het  heeft nooit officieel zijn onafhankelijkheid uitgeroepen en het communistische China beschouwt Taiwan nog altijd als integraal onderdeel van de Volksrepubliek China. Ongeveer 35 procent van de Taiwanezen is boeddhist, 33 procent taoïst, 19 procent is niet-religieus en 4 procent is christen.

Cruciale bijdrage tot het onderwijs in afgelegen gebieden

Op 25 maart 2022 kregen onze twee landgenoten in Jianshi tijdens een officiële plechtigheid als erkenning voor die inzet een identiteitskaart en nationale ziekteverzekeringskaart overhandigd door commissaris Yang Wen-ke van het district Hsinchu (in het noordwesten van Taiwan). Commissaris Yang dankte de twee priesters voor hun inzet voor de inheemse gemeenschappen en de mensen die het het meeste nodig hebben. Hij onderstreepte dat het district eerder slechts aan 4 andere buitenlanders dezelfde eer had verleend. Beiden hebben hun leven gewijd aan het onderwijzen van arme schoolkinderen in het bergachtige gebied en zij brengen hen al drie decennia lang van en naar school om het vervoersprobleem voor de schoolkinderen op te lossen. Dankzij hun inspanningen hoeven de kinderen geen 3 uur meer te reizen om naar school te gaan. In Jianshi en Zhudong hebben zij bovendien voor de arme gezinnen en kansarme studenten ook zomer- en winterkampen georganiseerd zodat zij hun studie konden voortzetten.

Dankbaarheid voor de erkenning

Pater Lardinois dankte de overheid voor de erkenning. Hij vertelde dat hij op zijn 26ste naar Taiwan kwam en Mandarijn en Atayal, de taal van de etnische Atayal-bevolking, heeft geleerd. De inheemse bevolking van Taiwan is vriendelijk en vrijgevig. De mensen zijn verenigd en enthousiast. Nu heb ik nog meer het gevoel dat we één familie zijn. Pater Corneille Hermans reisde op zijn 30ste naar Taiwan. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik naar hier ben verhuisd. Ik kan maar moeilijk beschrijven hoe ontroerd ik nu ben. Ik voel mij nu nog meer verbonden met dit land.