Benedictus XVI: 'Mijn laatste levensfase is aangebroken'

De 90-jarige emeritus paus Benedictus XVI, die in een klooster in de tuin van het Vaticaan verblijft, heeft een brief gepubliceerd in een krant.
10/02/2018 - 15:31
Paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI
Paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI © CTV

Emeritus paus Benedictus XVI schrijft dat hij de laatste fase van zijn leven heeft bereikt en de pelgrimstocht naar het vaderhuis heeft aangevat. Zijn brief, gepubliceerd in de Italiaanse krant Corriere della Sera, verschijnt goed vijf jaar nadat Joseph Ratzinger als eerste paus in zes eeuwen vrijwillig zijn ambt neerlegde.

Ik ben ontroerd dat zoveel lezers willen weten hoe ik mijn dagen in deze laatste periode van mijn leven doorbreng, schrijft hij.

Ik kan slechts zeggen dat mijn fysieke krachten sterk achteruitgaan en dat ik innerlijk op pelgrimstocht ben naar huis.

Sinds de historische beelden waarbij hij met een helikopter het Vaticaan verliet, leeft de emeritus paus teruggetrokken in een klooster in de tuinen van het Vaticaan. Slechts uitzonderlijk, zoals bij de opening van een Jubeljaar van de Barmhartigheid, was hij nog in het openbaar te zien. Af en toe krijgt hij in het klooster bezoek van nauwe verwanten, zoals zijn broer Georg, of kleine delegaties uit zijn geboortestreek Beieren.

Volgens mensen uit zijn omgeving heeft hij zijn scherpzinnigheid behouden, maar heeft hij intussen een looprek of rollator nodig om zich te verplaatsen.

Bron: I.Media/Reuters