Benedictus XVI is als paus afgetreden wegens slapeloosheid

Sinds de Wereldjongerendag van 2005 in Keulen had paus Benedictus onophoudelijk te kampen met slapeloosheid.
27/01/2023 - 16:06
Paus Benedictus XVI
Paus Benedictus XVI © Philippe Keulemans

De permanente slapeloosheid van paus Benedictus XVI is de belangrijkste reden geweest voor zijn aftreden in 2013. Dat heeft hij met evenveel woorden geschreven in een brief die hij nauwelijks enkele weken voor zijn dood aan zijn biograaf Peter Seewald heeft bezorgd. 

Tijdens zijn leven wilde Benedictus XVI geen opschudding veroorzaken over de precieze omstandigheden van zijn ontslag, dat gerechtvaardigd was door zijn uitputting, zegt de Duitse journalist en pausbiograaf Peter Seewald aan het persagentschap KNA. Helaas werd ook na zijn dood nog gespeculeerd over mogelijke andere redenen voor zijn beslissing. Daarom voelde ik mij verplicht om dit cruciale detail, dat mij was toevertrouwd uit de medische geschiedenis van de Duitse paus, te publiceren. Ik hoop dat hiermee eindelijk ook een einde komt aan de complottheorieën en allerlei gekke speculaties. 

Al van kort na zijn pausverkiezing

De brief van emeritus paus Benedictus XVI is gedateerd op 28 oktober 2022, negen weken voor zijn dood. Hij is vandaag vrijgegeven in het weekblad Focus. Hij schrijft dat de reden voor zijn ontslag in februari 2013 de slapeloosheid was die hem, al sinds de Wereldjongerendagen in Keulen in augustus 2005, onafgebroken heeft vergezeld. Dat evenement was nauwelijks enkele maanden na zijn verkiezing tot opvolger van Joannes Paulus II. Zijn lijfarts schreef hem toen al krachtige remedies voor, die aanvankelijk ook een hulp boden om de klachten te verminderen. Maar naar verloop van tijd hadden ook slaappillen almaar minder effect. In maart 2012 zorgden zij bovendien voor een incident tijdens zijn reis naar Mexico en Cuba, toen zijn zakdoek op de ochtend na de eerste nacht helemaal doorweekt was met bloed. Ik moet ergens in de badkamer tegenaan gestoten hebben of gevallen zijn.

Onbeschikbaarheid

Het incident resulteerde in een aanzienlijke reductie van zijn beschikbaarheid en zijn nieuwe arts gaf hem de raad om tijdens zijn reizen naar het buitenland alleen nog ’s ochtends in het openbaar op te treden. Benedictus XVI heeft toen volgens zijn biograaf beseft dat die medische beperking nog slechts een korte periode vol te houden was. Die constatering bracht hem in februari 2013 ertoe om af te treden, enkele maanden voor de Wereldjongerendagen (WJD) in Rio de Janeiro. Op 13 maart 2013 werd de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio verkozen als zijn opvolger. Die kon als paus Franciscus meteen zijn opmerkelijke entree maken tijdens de WJD in Rio. 

Bron: KNA/Focus