Benoeming gedelegeerde voor het vicariaat Waals-Brabant

Rebecca Charlier-Alsberge zal vanaf 1 januari 2024 het vicariaat Waals-Brabant leiden, na het emeritaat van hulpbisschop Jean-Luc Hudsyn.
21/12/2023 - 12:12
Rebecca Charlier-Alsberge (links) en deken Alain de Maere (rechts) met aartsbisschop Luc Terlinden
Rebecca Charlier-Alsberge (links) en deken Alain de Maere (rechts) met aartsbisschop Luc Terlinden © Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Rebecca Charlier-Alsberge volgt Jean-Luc Hudsyn op, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, die op 31 december 2023 met emeritaat gaat. 

Dat maakte aartsbisschop Luc Terlinden vandaag bekend. Met de benoeming van een leek en vrouw aan het hoofd van een vicariaat plaatst de aartsbisschop zich in de visie van een synodale en missionaire Kerk, ontwikkeld door paus Franciscus.

Daarnaast benoemde hij deken Alain de Maere (°1962) als adjunct, in het bijzonder als verantwoordelijke voor de gewijde bedienaren. 

De twee benoemingen gaan in op 1 januari 2024 en hebben een termijn van vijf jaar.

Rebecca Charlier-Alsberge (°1982) is gehuwd met Yannick Alsberge en moeder van vier kinderen tussen de 15 en 8 jaar oud. Na haar studies psychologie werd ze al snel pastoraal werker voor het Vicariaat Waals-Brabant. Tegelijk behaalde ze een diploma in de pastoraaltheologie. Na enkele opdrachten in de ziekenhuispastoraal en jeugdpastoraal, werd ze in 2014 de adjunct van Jean-Luc Hudsyn. Daar hield ze zich onder andere bezig met de implementatie van pastorale eenheden in Waals-Brabant. 

Bron: Aartsbisdom Mechelen-Brussel