Benoemingen in de bisschopsraad in Gent

Bisschop Lode Van Hecke maakte deze week benoemingen bekend in zijn beleidsploeg. Dieter Van Belle is nieuw en Geert De Cubber wordt woordvoerder.
20/06/2024 - 15:50

In een brief aan zijn medewerkers en aan de pastorale vrijgestelden eerder deze week deelde de bisschop van Gent wijzgingen mee in zijn bisschopsraad. 'Op 1 juli gaan drie vertrouwde medewerkers van ons bisdom met pensioen: Daniël Vervenne, Mieke Delanghe en Peter Malfliet. We nemen ook afscheid van Toon Claeys, adjunct bij het vicariaat caritas en diaconie, die zijn opdracht beëindigt. Ik ben blij dat we tijdig goede vervanging hebben gevonden.

Voor de bisschopsraad zijn de belangrijkste wijzigingen:

•    Geert De Cubber, permanent diaken en vandaag bisschoppelijk gedelegeerde voor catechese, jeugd- en gezinspastoraal, wordt pers- en communicatieverantwoordelijke en woordvoerder van de bisschop. Hij blijft verantwoordelijk voor jeugdpastoraal en ik bevestig hem in zijn functie als diocesaan verantwoordelijke voor synodaliteit. Als stemgerechtigd lid van de bisschoppensynode neemt hij opnieuw deel aan de tweede zitting in oktober in Rome. Hij is dus goed geplaatst om ons verder te begeleiden in dit proces dat cruciaal is voor de toekomst van de Kerk.

•    Kanunnik Ludo Collin, kanselier van het bisdom, wordt secretaris van de bisschop met behoud van zijn andere taken. Daarmee wordt het privé-secretariaat van de bisschop geïntegreerd in het secretariaat van het bisdom. Om mij te bereiken en om een afspraak te maken blijft het mailadres geldig: sec.bisschop@bisdomgent.be, dat ik zelf ook meelees.

•    We verwelkomen in de bisschopsraad Dieter Van Belle. Dieter studeerde theologie, was diensthoofd IJD Gent en is vandaag stafmedewerker van CCV en docent in het HDGI. Hij is gehuwd en vader van drie kinderen. Ik benoemde hem reeds eerder tot bisschoppelijk gedelegeerde voor oecumene. Hij wordt vanaf 1 juli ook verantwoordelijk voor vorming, verkondiging, liturgie en gezinspastoraal. Hij neemt dus verantwoordelijkheden over van zowel Geert De Cubber als van Joris Polfliet die vicaris-generaal blijft, moderator van de bisschopsraad en verantwoordelijk voor kerkelijke roepingen en opleidingen."

Bisschop Lode bedankt in zijn brief alle medewerkers voor hun blijvend engagement voor de Kerk in het bisdom Gent. Hij wenst hen - tegen de feiten in! - een zonnige zomer met voldoende rust en vakantie.

Lees de brief van de bisschop met de lijst van benoemingen en de samenstelling van de bisschopsraad (18 juni).