Bergkruisen doen de emoties oplaaien in Italië
In Italië ontstond een verhitte discussie over de plaatsing van kruisen op bergtoppen van de Italiaanse Alpen en Apennijnen, nadat verschillende media hadden gemeld dat de Club Alpino Italiano (CAI) – de Italiaanse alpinistenclub – tijdens een debat aan de Katholieke Universiteit van Milaan had gevraagd om geen kruisen op bergtoppen te plaatsen. In verschillende media werd nadien gemeld dat de vereniging had opgeroepen om de kruisen te verwijderen, die onder meer in regio’s zoals Zuid-Tirol de bergtoppen sieren. Zowel Italiaanse politici als de bekende Italiaanse bergbeklimmer Reinhold Messner uit Zuid-Tirol bestempelden de verwijdering als ongepast en zinloos.
De Club Alpino Italiano verduidelijkte later dat zij nooit heeft opgeroepen om de kruisen te laten verwijderen en om daarmee als het ware het verleden te wissen. Maar hun onderhoud moet wel onze zorg zijn. De vereniging meent anderzijds dat het ongepast is om nog nieuwe kruisen te plaatsen. Laat de kruisen op de bergtoppen staan, maar voeg geen nieuwe toe. Dat is ons standpunt. De dag van vandaag is gekenmerkt door een steeds breder wordende interculturele dialoog en door nieuwe behoeften op het gebied van landschap en milieu. Dat leidt tot een afkeuring van de plaatsing van nieuwe kruisen, maar evenzeer andere symbolen op onze bergen.
De Club Alpino Italiano bemerkt nog dat het nooit de bedoeling is geweest om een maatschappelijk debat te veroorzaken. Bovendien bewaakt de vereniging feitelijk de toestand van de kruisen op de bergtoppen en zorgt zij indien nodig voor hun onderhoud. Francesca Caruso, wethouder voor cultuur van de regio Lombardije, repliceerde tijdens een debat over de kwestie aan de katholieke universiteit van Milaan dat een botsing van standpunten moet worden vermeden en pleit voor dialoog: Vooral vanuit cultureel oogpunt is een a priori afwijzing een verkeerde keuze: het symbool van het kruis is de bewaarder van een geschiedenis en een traditie die doorheen de eeuwen heeft bijgedragen tot de verrijking van de identiteit van ons land. In adembenemende landschappen kunnen de kruisen voor iedereen, ongeacht hun religieuze overtuiging, een cultureel element vormen, en soms zelfs een artistiek element dat zij op hun pad tegenkomen.
Critici bemerken dat de discussie door rechtse regeringskringen bewust is aangewakkerd en gepolariseerd. De voorzitter van de Italiaanse Alpenclub Antonio Montani verklaarde dat er binnen de vereniging nooit over de kwestie werd gediscussieerd, laat staan dat er een standpunt werd bepaald. De hoofdredacteur en hoofdverantwoordelijke van de activiteiten van de Italiaanse Alpine Club (Cai), Mario Albino Ferrari, en beheerder van de website, Pietro Lacasella, hebben inmiddels wel hun ontslag aangekondigd. De Club Alpino Italiano zal tot nader order geen nieuwe uitspraken doen over de kwestie of daarover publiceren.
Bron: TG24/L’Adige