Bericht over nieuwe wereldgodsdienst ‘Chrislam’ is nepnieuws

Tegenstanders van dialoog verspreiden het nepnieuws dat er een nieuwe wereldgodsdienst is gestart met elementen van alle monotheïstische religies. 
18/01/2022 - 15:32
Het Huis van de familie van Abraham in Abu Dhabi
Het Huis van de familie van Abraham in Abu Dhabi © Vatican Media

Sociale media zijn niet alleen een bron van informatie en uitwisseling, maar worden door bepaalde kringen ook bewust gebruikt om valse informatie te verspreiden om mensen te verdelen en te polariseren. Een van die recente, en in Europa en het Midden-Oosten vaak gedeelde valse berichten gaat over de chrislam, een nieuwe godsdienst die in het leven zou geroepen zijn door het samenvoegen van elementen uit het christendom en de islam. 

Volgens de Egyptische rechter Mohamed Mahmoud Abdel Salam wordt dit nepnieuws bewust verspreid om de verklaring van paus Franciscus en de grootimam van Al-Azhar in Caïro over de menselijke broederlijkheid, die in februari 2019 werd ondertekend, en de aangekondigde bouw van het Huis van de Familie van Abraham in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in een kwalijk daglicht te plaatsen. De rechter toont zich in een interview met abouna.org erg verontwaardigd over de gretigheid waarmee het bericht over de nieuwe wereldgodsdienst in bepaalde kringen in het Westen, maar net zo goed in het Midden-Oosten wordt gedeeld. 

Het project van het Huis van Abraham in Abu Dhabi wil volgens hem de dialoog van de drie grote monotheïstische godsdiensten promoten. Volgens de bouwplannen is er in het gebouw in Abu Dhabi plaats voorzien voor een kerk, een moskee, een synagoge en een cultureel centrum. Maar mensen die valse informatie verspreiden, willen de indruk wekken dat dit de aanzet zou zijn tot een nieuwe wereldreligie. Dat terwijl het nochtans een historisch feit is dat kerken, synagogen en moskeeën in vele steden in het Midden-Oosten vaak eeuwenlang naast elkaar op hetzelfde terrein hebben gestaan. Dat mag volgens hem ook niet verwonderen omdat de drie godsdiensten hetzelfde streven naar vrede en gerechtigheid met elkaar delen. De benaming Huis van Abraham wil duidelijk maken dat zij ditzelfde erfgoed met elkaar delen.

Bron: Fides/Vaticannews.va