Berlijn: Belgische artiesten imponeren met poëtische installaties

Op een tentoonstelling in Berlijn presenteren twee Belgische kunstenaars een overzicht van hun werk van de afgelopen 14 jaar.
13/05/2023 - 11:00
De indrukwekkende animaties van Skullmapping veroveren Berlijn
De indrukwekkende animaties van Skullmapping veroveren Berlijn © Skullmapping@Instagram

Skullmapping, een artistiek collectief opgericht in 2010 door Filip Sterckx en Antoon Verbeeck, brengt met zijn 3D-kunst de bezoekers van een tentoonstelling in Berlijn in vervoering. De expo, met een overzicht van hun werk van de afgelopen 14 jaar, is nog te zien tot 30 juli 2023 in Neukölln Speicher (Berlijn). In de voorstelling Skullmapping – Projected Art komt de liefdesengel Cupido met een pijl en boog uit een schilderij van Rubens en komen ook vele andere, soms bizarre beelden en taferelen tot leven. 

De Duitse tv-zender ZDF is laaiend enthousiast over het werk van onze landgenoten, die schilderijen en voorwerpen op een unieke manier tot leven wekken en daarmee bewijzen dat 3D-kunst een echte kunstvorm is geworden. Filip Sterckx (37) en Antoon Verbeeck (58) brengen al langer met behulp van moderne animatie- en 3D-technologie hun verbeelding tot leven. Hun werk lijkt sterk op een animatiefilm, maar de beelden zijn driedimensionaal en laten daardoor een pakkende en onvergetelijke indruk na. Met de hulp van 20 projectoren worden die 3D-animaties overgebracht naar afbeeldingen en objecten in de show. Op de expositie in Berlijn zien bezoekers niet alleen skeletten dansen of minichefs over een tafel lopen, maar slaagt zelfs een kleine aap erin om uit een schilderij te komen en een klein vliegtuig te achtervolgen dat door de kamer vliegt.