Beroemde Mariazuil van München wordt gerestaureerd

Het Mariabeeld, op een zuil voor het stadhuis van de hoofdstad van Beieren, vond ook elders navolging.
14/03/2023 - 14:56
Het beeld van de Maagd Maria op de zuil in München
Het beeld van de Maagd Maria op de zuil in München © Wikipedia

De zuil met de Maagd Maria uit 1638 op de Marienplatz in München ondergaat vanaf deze week een grondige restauratie. De natuurstenen gedeeltes en de bronzen figuren worden grondig schoongemaakt en geconserveerd, de voegen worden hersteld en de inscriptie wordt opnieuw aangebracht. Die inscriptie verwijst naar de historische belofte om Maria uit dankbaarheid te vereren als patroonheilige van Beieren.

De zuil werd aanvankelijk als vredesmonument opgericht door keurvorst Maximiliaan I uit dankbaarheid omdat München en Landshut niet werden verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog. De zuil is opgedragen aan de Maagd Maria. Dat weerspiegelde zich in de plaatsing van een verguld, meer dan levensgrote bronzen Madonnabeeld met een maansikkel aan haar voeten en een zegenend kind Jezus in haar armen. Aan de voet vechten vier heldhaftige putti (mythologische gevleugelde kinderfiguren, die vooral in derenaissance erg populair waren en die in 1639 werden toegevoegd) tegen draken, leeuwen, basilisken (een basilisk is een slangendraak, een fabeldier bestaande uit een slang met een hanenkop) en adders. De dieren symboliseren honger, oorlog, pest en ketterij.

De zuil is voor alle wegwijzers in Beieren het referentiepunt voor de afstand naar München. Het is niet bekend wie de zuil heeft ontworpen, al wordt hij vaak toegeschreven aan de renaissancebeeldhouwer Hubert Gerhard. De zuil werd een voorbeeld voor andere steden elders in Europa zoals Praag (1650) en Wenen (1645) of dichterbij ook in Trier (1866), waar dergelijke Mariazuilen werden opgericht. Elke zaterdagavond wordt nog altijd gebeden bij de zuil en op de eerste zondag na Allerheiligen vindt er jaarlijks een processie plaats. 

Bron: Kathpress.at