Beschermde Sint-Catharinakerk in Zuurbemde gerestaureerd

Zowel de Sint-Catharinakerk als de kerkhofmuur in het Vlaams-Brabantse Zuurbemde krijgt een grondige onderhouds- en restauratiebeurt.
02/03/2023 - 09:00
De Sint-Catharinakerk in Zuurbemde.
De Sint-Catharinakerk in Zuurbemde. © Wikipedia

Er is een aannemer aangesteld voor de restauratie van de beschermde Sint-Catharinakerk en de kerhofmuur Zuurbemde, een dorp in de Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek. De herstellingen zijn mogelijk dankzij een premie van Onroerend Erfgoed voor een bedrag van 720.000 euro. Zonder die subsidies zouden de forse investeringen niet mogelijk zijn, zegt de gemeente Glabbeek, die ook zelf gedeeltelijk zal bijdragen tot de kosten die worden geschat op ca. 920.000 euro. Glabbeek kiest bewust ervoor om die steun te geven omdat zij de waardevolle gebouwen en in dit geval ook het kerkelijke erfgoed in de deelgemeenten wil bewaren.

Het Hagelandse dorp Zuurbemde aan het riviertje de Velpe wordt voor het eerst vermeld in 1229. De dorpskern van het kerkdorp, waarvan de oude kern rond de kerk is ontstaan, is sinds 1981 beschermd als dorpsgezicht.  De Sint-Catharinakerk dateert uit de 16de eeuw (ca. 1541) en is vooral bekend door haar prachtige sacramentstoren, die werd gebouwd tussen 1555 en 1557. In de 19de eeuw werd een sacristie bijgebouwd. Het neogotische schip en de toren werden in 1863-1864 gebouwd.

Bron: Onroerend Erfgoed/Het Nieuwsblad